/

Újabb műhelymunka zajlott a Tornyai-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az élelmiszer-tartósítás hagyományos módszereiről szólt a Tornyai János Múzeum munkatársai szervezésében a Népművészeti Tájházban megrendezett Nyári konyha programsorozat második foglalkozása, amelyen a résztvevők zöldséget fermentáltak és házi fűszersót is készítettek.

Amikor a családok még nem használtak hűtőszekrényt, számos más módját alkalmazták az élelmiszerek tartósításának. Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója ezek között említette a sózást, a füstülést és az aszalást, s az egyik legfiatalabb módszert, a gyümölcsök tartósítását cukros befőzéssel. Utóbbit csak az első világháború után kezdték széles körben alkalmazni, amikor már a kristálycukrot ipari módszerekkel, elérhető áron állították elő.

A szombati workshop résztvevői a ma egyre kedveltebbé váló fermentálással tartósítottak zöldségeket. Ez a módszer nagy múltra tekint vissza, például savanyúkáposztát és vizes uborkát is így készítettek elődeink. A megtisztított zöldségeket és fűszereket sóoldatba helyezték, amelyben levegőtől és napfénytől elzártan elindul a tejsavas erjedés. A folyamat eredményeként a zöldségek nem romlanak meg, viszont táp- és ásványi anyagaik, vitaminjaik megmaradnak, s emellett emésztésük is könnyebbé válik. A néprajzkutató felhívta a figyelmet, hogy bár így egészséges élelmiszer készíthető, a savanyított termékeket bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedők csak elővigyázatosság mellett fogyaszthatják.

A nyári ízek megőrzésének másik módját is megismerték a workshop résztvevői. Molnárné Balázs Zsuzsa, a Tornyai János Múzeum restaurátora vezetésével természetes ételízesítőt készítettek. A bevált recept – amely a különféle zöldségeket szintén sóval tartósítja – húsokhoz, levesekhez és szószokhoz is kiválóan használható.

Az interaktív délutánon nemcsak a régi tudás elevenedett fel, de az egykori társasmunkák hangulata is.

(Forrás: Tornyai János Múzeum)

Előző sztori

Árokba borult egy autóbusz az M5-ösön, egy ember meghalt

Következő sztori

Kerékpárt és válltáskát lopott egy csongrádi tolvaj

Legutóbbi hasonló cikkek