Közélet

Szándék sincs Botkáékban a szabadstrandok kialakításához

Szándék sincs Botkáékban a szabadstrandok kialakításához

2020. augusztus 7., péntek
Szándék sincs Botkáékban a szabadstrandok kialakításához

Haág Zalán, a KDNP önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartott pénteken, amelyen elmondta, a városvezetés nem kezdeményezte időben a szabadstrandok kialakítását, így ha a szándék meg is lenne, leghamarabb ősszel fürdőzhetnének ingyen a szegediek. Német Ferenc fideszes képviselő felhívta a figyelmet, hogy a Partfürdőn még az ingyenes napozási lehetőséget is elvették a szegediektől.

Haág Zalán szerint a szegedi MSZP-s politikusok egy hazugságkampány keretében a több milliárd forintból fejlesztett és senki által nem fenyegetett balatoni szabadstrandok védelmére kelnek, miközben másfél évtizeden keresztül asszisztáltak Botka Lászlónak ahhoz, hogy megszüntessék a szegedi szabadstrandokat. Haág emlékeztetett, Botka regnálása idején szűnt meg a Sárgán, a Fokán, a Laposon és a Partfürdőn is a szabadstrand, miközben a Szegedtől 6 kilométerre fekvő, korábban a városhoz tartozó Algyőn kulturált fürdőzőhelyet alakítottak ki. Megemlítette, hogy Mindszenten, Csongrádon, valamint Szentesen is összesen több százmillió forintból fejlesztették a szabadstrandokat. A KDNP-s képviselő elmondta, a szabadstrandok kijelölését az ATIVIZIG-nél kezdeményezhetné az önkormányzat. Azt követően lehetőség lenne arra, hogy a kijelölt partszakaszt kulturáltan rendbe tegyék, kitisztítsák az esetleges uszadéktól, hulladéktól, majd öltözési, zuhanyzási és vécézési lehetőséget biztosítsanak, ahogy azt több évtizeden keresztül megszokhatták a szegediek.

Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselő szerint szabadstrandok kialakítása kapcsán nincs meg a kellő szándék az önkormányzatban. Elmondta, egy nyitási engedélykérelemmel kellene fordulni a szakhatósághoz, majd pedig a hatósági eljárásoknak megfelelővé kellene tenni a partszakaszt. Emlékeztetett, a szegedi partfürdő megpróbált vízminőség-ellenőrzést végezni, de ez valójában az ÁNTSZ feladata. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a Partfürdő Belvárosi híd melletti, 100 méteres szakasza alkalmas lehetne, de jelenleg csak belépővel látogatható. – Ha a területet rendbe rakták volna, akkor legalább ingyenes napozási lehetőséget biztosíthattak volna a szegedieknek, de már az is csak belépővel látogatható – fogalmazott. Haág Zalán hozzátette, tavasszal, a koronavírus-járvány miatt feltehetően kiment a városvezetők fejéből a nyári strandszezon, ezért feledkeztek meg a kérelem benyújtásáról. Véleménye szerint lehet, hogy ha most augusztusban benyújtanák a kérelmet, akkor szeptemberre, októberre lehetne szabadstrandja Szegednek, de addigra az idei nyár szempontjából már okafogyottá válna a történet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.