Közélet

Rétvári Bence szerint sok még a tennivaló, de az eredmények már látszanak

Rétvári Bence szerint sok még a tennivaló, de az eredmények már látszanak

2020. augusztus 22., szombat
Rétvári Bence szerint sok még a tennivaló, de az eredmények már látszanak

Rétvári Bence közölte: az Eurostat 2011 óta követi az elkerülhető halálozások 100 ezer főre vetített arányának alakulását a 75 év alattiak körében. Egyrészt a kezelhető halálokokat nézik, amelyek időben történő és hatékony egészségügyi beavatkozással elkerülhetők lettek volna. Másrészt a megelőzhető halálokokat, amelyek hatékony népegészségügyi rendszerrel, elsődleges prevencióval elkerülhetők lettek volna.

Az egészségügyi rendszer hatékonyságát mutató kezelhető halálesetek aránya 198-ról 179-re csökkent, ami 10 százalékos javulás. A személyes megelőzés és a szűrések hatékonyságát mutató megelőzhető halálesetek aránya 358-ról 327-re csökkent, ami 9 százalékos javulás - tudatta a politikus.

A baloldali sajtó és a baloldali politikusok az eredmények nyilvánosságra hozatala után mélyen hallgattak arról, hogy mindkét szempontból látható mértékű a javulás - fogalmazott. Csak arról beszéltek, hogy Magyarország a listák alsóbb részein található, ami igaz, csakhogy ez nem az elmúlt évek tendenciáinak, hanem a korábbi évtizedek örökségének köszönhető. "A baloldalt azonban most se érdekli az, ami magyar eredmény, mert mindent csak a kormány elleni támadásra akarnak felhasználni" - fűzte hozzá.

Az Eurostat adatsora egyértelműen cáfolja a baloldal évek óta hangoztatott azon állítását, hogy Magyarországon romlik az elkerülhető halálokok aránya - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: tíz év alatt az egészségügy működésének javítása érdekében a kormány 76 százalékkal növelte a költségvetési forrásokat, 91 kórház és 51 szakrendelő újult meg részben vagy egészben. Az egészségesebb életmód érdekében indult be az iskolai mindennapos testnevelés és a sporttámogatási programok, bevezették a chipsadót és a reformmenzát, hatszorosára nőtt az iskolatej- és iskolagyümölcs-program költségvetése, és országos vastagbélrák-szűrési program is indult.

A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak - összegzett közleményében Rétvári Bence.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.