Közélet

Lezár Magyarország: szigorú szabályok jönnek

Lezár Magyarország: szigorú szabályok jönnek

2020. augusztus 28., péntek
Lezár Magyarország: szigorú szabályok jönnek

Gulyás Gergely bejelentette, hogy szeptember 1-től új intézkedések lesznek Magyarországon. Európában a járvány második hulláma elkezdődött.

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy még a magyar pénteki kimagasló fertőzési adat is jónak számít európai szinten. A behurcolás veszélye fennáll, a fertőzések eredetének többsége külföldi – tette hozzá. Egyszerre kell az idősek biztonságáról, és az iskolakezdés biztonságáról gondoskodni, és megőrizni a munkahelyek.

Mostantól minden ország vörös, Magyarország zöld

Határvédelem tekintetében visszatérünk az első járványhullám idején alkalmazott szabályokhoz – jelentette be gulyás Gergely.

Szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be Magyarországra, külföldről hazatérő magyar állampolgárok 14 napig karanténba kell vonulniuk vagy 48 óra alatt kell két negatív tesztet produkálniuk.

Arról is szólt, hogy a tranzitforgalom a jövőben is biztosított, diplomáciai és hivatalos utakra van még lehetőség, a sporteseményekre pedig speciális szabályok fognak vonatkozni.

A virológusok szerint ha lezárjuk a határokat, és az itthoni érvényben szabályokat betartjuk, akkor kordában tartható a vírus

– mondta a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a külföldről hazatérők esetében nem finanszírozza az állam a tesztek árát, míg a kontaktkutatás során képbe kerülőknek fizeti az állam a tesztek árát. Az országot természetesen bárki elhagyhatja – mondta a miniszter.

A külföldről hazatérők esetében csak a Magyarországon végzett tesztet tudják elfogadni, a külföldön végezettet nem, hiszen a cél éppen a járvány behurcolásának megakadályozása – tette hozzá a miniszter.

Két színkód lesz, minden ország vörös és Magyarország zöld lesz – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: az egészségügy felkészült egy sokkal magasabb fertőzési számra – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A maszkviselés szigorúbb ellenőrzésére sor fog kerülni

– tette hozzá.

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljára, hogy ott minden egészségügyi intézményben legyen ilyen eszköz.

Normális iskolakezdés

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: azon dolgoznak, hogy ne kelljen iskolákat bezárni, az egyedi esetekre vonatkozó jogszabályi környezet készen van.

Digitális úton nincs lehetőség a nevelésre – mondta Gulyás Gergely. A magyar gazdaság érdeke is, hogy rendes menetrend szerint működjön az oktatás. A belföldi osztálykirándulásokat is meg lehet tartani ősszel – tette hozzá.

Sem vásárlási, sem kijárási korlátozás nincs

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nincsen vásárlási korlátozás. A meghozott szabályok egy hónapig érvényben maradnak – tette hozzá.

Nincs szükség kijárási korlátozásra és nem is szeretnék, ha be kellene vezetni

– mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elmondta: nincs még döntés a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról, de folyamatosan egyeztet a kabinet az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.