Közélet

Jelentős támogatást kap a zeneipar

Jelentős támogatást kap a zeneipar

2020. augusztus 6., csütörtök
Jelentős támogatást kap a zeneipar

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte: a járványhelyzet romlik az európai országok többségében, ám Magyarországon hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma. A tárcavezető ismertette a kabinet azon döntését is, amellyel a zeneipar helyzetén kívánnak javítani. Pénzügyi forráshoz juthatnak a hazai és külhoni magyar zenekarok, a klubok, fellépőhelyek, és a fesztiválszervezők is.

Jelentős támogatás a zeneiparnak

– A kormány újabb zeneipari támogatási csomagról döntött – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Főként a fesztiválszervezők és a könnyűzenei klubok támogatásának a kérdése volt napirenden – emelte ki. A szóvivő úgy tájékoztatott, hogy egy 5,3 milliárd forintos keretből valósulhatnak meg úgynevezett raktárkoncertek, valamint 800 millió forint erejéig támogatják a keretösszegből a cigány muzsikusokat is. Ezenfelül a zeneipari szereplőknek rendelkezésre áll egy további 2,12 milliárdos keret. Ebből a kisebb vidéki zenei színpadok kaphatnak egyenként maximum 9 millió forintos támogatást. A nagyobb klubok 30 millió forintra pályázhatnak, amelyből 10-10 koncertet rendezhetnek meg. Emellett a határon túli magyar zenekarok is részesülhetnek a támogatásból. A fesztiválipar is jelentős károkat szenvedett el, így a részükre a rendezvényeket szervező cégeknek is juttatnak támogatást. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a megtartható rendezvényeket a szabályok figyelembevételével lehet meghirdetni, így például figyelembe kell venni az 500 fős limitet. Ennek kapcsán elhangzott: ma nehéz több hetes vagy hónapos távlatokban gondolkodni, senki nem tudja megmondani, hogy hazánk vírusmentes tud-e maradni. Az eddig szabályok idehaza beváltak, a helyzet változásától függően lehet enyhíteni vagy szigorítani.

Koronavírus és munkahely-teremtés

– A járványhelyzet romlik az európai országok többségében, van, ahol drámai a fertőzöttek számának növekedése – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyán Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: Spanyolország esetében ezért úgy döntött a kabinet, hogy zöldről sárgára változtatja az ország minősítését. A tárcavezető elmondta: Magyarországon hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma. Ma 534 aktív eset van országszerte, ebből 185 fertőzöttet Budapesten, 349 pedig vidéken regisztráltak. – Azért volt eredményes a védekezés a járvány első hulláma idején, mert mindenki józan ésszel mérte fel a helyzetet, és ennek megfelelően viselkedett. Az augusztus 20-i tűzijáték például megtartható lenne a jelenlegi szabályok szerint, de azért mondtuk le, mert úgy gondoltuk, hogy fokozott óvatosságra van szükség – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A munkahelyteremtés kapcsán rámutatott, hogy ma 4 millió 472 ezren dolgoznak Magyarországon, tehát tovább emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. – Még nem értük el az egy évvel ezelőtti számot, de a néhány tízezres különbséget hamarosan sikerül behozni – tette hozzá.

Migráció és a libanoni katasztrófa

Annak kapcsán, hogy augusztus 4-én erőszakos migránsok próbáltak betörni az országba, Gulyás Gergely jelezte: nem zárható ki, hogy a határ fenyegetettsége romlani fog a következő hetekben, hónapokban. – A kormány döntött arról is, hogy azonnali segítségként egymillió eurót juttat el a szír katolikus egyháznak a libanoni robbanás következményeinek enyhítése érdekében – közölte a miniszter, hozzátéve: a pénz a mai napon meg fog érkezni. Magyar áldozatról nem tudni.

Gyurcsány megfenyegette a jobboldali közösséget

A Magyar Nemzet kérdésre, miszerint az elmúlt hetekben felerősödtek a jobboldali szavazókat ért sértő minősítgetések az ellenzék részéről, Gulyás Gergely elmondta: a magyar belpolitikai ügyekben a kormány nem tart igényt az EU segítségére. A tárcavezető annak kapcsán mondta ezt, hogy Gyurcsány Ferenc a napokban megfenyegette a jobboldali közösséget és Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt, az EU felháborodása azonban – ezúttal is – elmaradt. – Az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele – értékelt a tárcavezető. Hozzátette: Karácsony főpolgármestertől

higgadtságot, Gyurcsány Ferenctől józanságot kérnek, reggel, délben meg este, vagy hogy ő is értse, reggel, éjjel meg este.

Gyurcsány Ferenc kijelentésével kapcsolatban egy másik újságírói kérdés is elhangzott, amelyre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: személyes véleménye szerint ha ma valaki a magyar közélet ellenzéki oldalára tekint, akkor egy percig sem lehet kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a viszonyítási pont. – Nem kell azon csodálkozni, hogy a Momentum politikusai számára is Gyurcsány Ferenc fenyegető szavai jelentik a mércét – mondta a tárcavezető.
A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra is, mit gondol a miniszter arról, hogy Ukrajna vörösnek, azaz fokozottan veszélyesnek minősítette Magyarországot járványügyi szempontból. Gulyás Gergely úgy felelt: Ukrajna szuverén állam, olyan döntést hoz, amilyet akar. Hozzátette, az egymillió főre jutó aktív esetek száma Ukrajnában 762, míg Magyarországon 54. – Ha ez a döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek Magyarországra, akkor a lépés a járványügyi védekezés szempontjából üdvözlendő – fogalmazott.
A komolyabb felkészülést igénylő, őszi nagy futóversenyek, például az UltraBalaton megtartásával kapcsolatos kérdésünkre Gulyás Gergely jelezte: egyelőre nincs terv, ma arra tudnak garanciát adni, hogy a jelenlegi szabályok augusztus végéig tarthatók. – Újra és újra értékelni kell a helyzetet ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk. Őszi rendezvények megszervezéséről így majd csak szeptemberben tudunk dönteni – mondta.
Lánchíd-ügy és pesti úti idősek otthona A Magyar Nemzetnek a Lánchíd felújítását érintő kérdésére a miniszter azt mondta: továbbra is drukkol a kormány, és reméli, hogy sikerül a fővárosnak túljutnia a közbeszerzési eljárás következő szakaszán. Hozzátette, a Közbeszerzési Hatóság segített, amikor rámutatott a tender jogsértő rendelkezéseire, amire egyébként „egy joghallgató is körülbelül tíz perc alatt rájött volna”. Újságírói kérdésre a tárcavezető kijelentette: a főpolgármester, a saját és csapata az inkompetenciáját a kormányra, vagy olyan gazdasági körökre próbálja hárítani, akikről azt reméli, hogy ezek emlegetése egyfajta fügefalevelet biztosít, elfedve a saját inkompetenciáját. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Karácsony az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy Mészáros Lőrinc cégei újíthatják fel a Lánchidat. A Pesti Úti Idősotthonban feltárt hiányosságokat firtató kérdésre azt mondta Gulyás Gergely: ha a fővárosi önkormányzat nem tudja fenntartani az intézményt, adja át a kormánynak, egy alapítványnak vagy az egyházaknak. – Valakinek, aki képes működtetni az idősotthont – emelte ki. (M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.