/

Jelentős támogatást kap a zeneipar

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte: a járványhelyzet romlik az európai országok többségében, ám Magyarországon hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma. A tárcavezető ismertette a kabinet azon döntését is, amellyel a zeneipar helyzetén kívánnak javítani. Pénzügyi forráshoz juthatnak a hazai és külhoni magyar zenekarok, a klubok, fellépőhelyek, és a fesztiválszervezők is.

Jelentős támogatás a zeneiparnak
– A kormány újabb zeneipari támogatási csomagról döntött – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Főként a fesztiválszervezők és a könnyűzenei klubok támogatásának a kérdése volt napirenden – emelte ki. A szóvivő úgy tájékoztatott, hogy egy 5,3 milliárd forintos keretből valósulhatnak meg úgynevezett raktárkoncertek, valamint 800 millió forint erejéig támogatják a keretösszegből a cigány muzsikusokat is.

Ezenfelül a zeneipari szereplőknek rendelkezésre áll egy további 2,12 milliárdos keret. Ebből a kisebb vidéki zenei színpadok kaphatnak egyenként maximum 9 millió forintos támogatást. A nagyobb klubok 30 millió forintra pályázhatnak, amelyből 10-10 koncertet rendezhetnek meg. Emellett a határon túli magyar zenekarok is részesülhetnek a támogatásból. A fesztiválipar is jelentős károkat szenvedett el, így a részükre a rendezvényeket szervező cégeknek is juttatnak támogatást.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a megtartható rendezvényeket a szabályok figyelembevételével lehet meghirdetni, így például figyelembe kell venni az 500 fős limitet. Ennek kapcsán elhangzott: ma nehéz több hetes vagy hónapos távlatokban gondolkodni, senki nem tudja megmondani, hogy hazánk vírusmentes tud-e maradni. Az eddig szabályok idehaza beváltak, a helyzet változásától függően lehet enyhíteni vagy szigorítani.

Koronavírus és munkahely-teremtés
– A járványhelyzet romlik az európai országok többségében, van, ahol drámai a fertőzöttek számának növekedése – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyán Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: Spanyolország esetében ezért úgy döntött a kabinet, hogy zöldről sárgára változtatja az ország minősítését. A tárcavezető elmondta: Magyarországon hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma. Ma 534 aktív eset van országszerte, ebből 185 fertőzöttet Budapesten, 349 pedig vidéken regisztráltak.

– Azért volt eredményes a védekezés a járvány első hulláma idején, mert mindenki józan ésszel mérte fel a helyzetet, és ennek megfelelően viselkedett. Az augusztus 20-i tűzijáték például megtartható lenne a jelenlegi szabályok szerint, de azért mondtuk le, mert úgy gondoltuk, hogy fokozott óvatosságra van szükség – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A munkahelyteremtés kapcsán rámutatott, hogy ma 4 millió 472 ezren dolgoznak Magyarországon, tehát tovább emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. – Még nem értük el az egy évvel ezelőtti számot, de a néhány tízezres különbséget hamarosan sikerül behozni – tette hozzá.

Migráció és a libanoni katasztrófa
Annak kapcsán, hogy augusztus 4-én erőszakos migránsok próbáltak betörni az országba, Gulyás Gergely jelezte: nem zárható ki, hogy a határ fenyegetettsége romlani fog a következő hetekben, hónapokban.

– A kormány döntött arról is, hogy azonnali segítségként egymillió eurót juttat el a szír katolikus egyháznak a libanoni robbanás következményeinek enyhítése érdekében – közölte a miniszter, hozzátéve: a pénz a mai napon meg fog érkezni. Magyar áldozatról nem tudni.

Gyurcsány megfenyegette a jobboldali közösséget
A Magyar Nemzet kérdésre, miszerint az elmúlt hetekben felerősödtek a jobboldali szavazókat ért sértő minősítgetések az ellenzék részéről, Gulyás Gergely elmondta: a magyar belpolitikai ügyekben a kormány nem tart igényt az EU segítségére. A tárcavezető annak kapcsán mondta ezt, hogy Gyurcsány Ferenc a napokban megfenyegette a jobboldali közösséget és Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt, az EU felháborodása azonban – ezúttal is – elmaradt. – Az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele – értékelt a tárcavezető. Hozzátette: Karácsony főpolgármestertől higgadtságot, Gyurcsány Ferenctől józanságot kérnek, reggel, délben meg este, vagy hogy ő is értse, reggel, éjjel meg este.

Gyurcsány Ferenc kijelentésével kapcsolatban egy másik újságírói kérdés is elhangzott, amelyre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: személyes véleménye szerint ha ma valaki a magyar közélet ellenzéki oldalára tekint, akkor egy percig sem lehet kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a viszonyítási pont. – Nem kell azon csodálkozni, hogy a Momentum politikusai számára is Gyurcsány Ferenc fenyegető szavai jelentik a mércét – mondta a tárcavezető.
A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra is, mit gondol a miniszter arról, hogy Ukrajna vörösnek, azaz fokozottan veszélyesnek minősítette Magyarországot járványügyi szempontból. Gulyás Gergely úgy felelt: Ukrajna szuverén állam, olyan döntést hoz, amilyet akar. Hozzátette, az egymillió főre jutó aktív esetek száma Ukrajnában 762, míg Magyarországon 54. – Ha ez a döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek Magyarországra, akkor a lépés a járványügyi védekezés szempontjából üdvözlendő – fogalmazott.
A komolyabb felkészülést igénylő, őszi nagy futóversenyek, például az UltraBalaton megtartásával kapcsolatos kérdésünkre Gulyás Gergely jelezte: egyelőre nincs terv, ma arra tudnak garanciát adni, hogy a jelenlegi szabályok augusztus végéig tarthatók. – Újra és újra értékelni kell a helyzetet ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk. Őszi rendezvények megszervezéséről így majd csak szeptemberben tudunk dönteni – mondta.

Lánchíd-ügy és pesti úti idősek otthona
A Magyar Nemzetnek a Lánchíd felújítását érintő kérdésére a miniszter azt mondta: továbbra is drukkol a kormány, és reméli, hogy sikerül a fővárosnak túljutnia a közbeszerzési eljárás következő szakaszán. Hozzátette, a Közbeszerzési Hatóság segített, amikor rámutatott a tender jogsértő rendelkezéseire, amire egyébként „egy joghallgató is körülbelül tíz perc alatt rájött volna”.

Újságírói kérdésre a tárcavezető kijelentette: a főpolgármester, a saját és csapata az inkompetenciáját a kormányra, vagy olyan gazdasági körökre próbálja hárítani, akikről azt reméli, hogy ezek emlegetése egyfajta fügefalevelet biztosít, elfedve a saját inkompetenciáját. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Karácsony az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy Mészáros Lőrinc cégei újíthatják fel a Lánchidat.

A Pesti Úti Idősotthonban feltárt hiányosságokat firtató kérdésre azt mondta Gulyás Gergely: ha a fővárosi önkormányzat nem tudja fenntartani az intézményt, adja át a kormánynak, egy alapítványnak vagy az egyházaknak. – Valakinek, aki képes működtetni az idősotthont – emelte ki.

(M1, MN)

Előző sztori

Nem lesz csütörtökön meleg víz több újszegedi lakásban

Következő sztori

Díjazta a szezon legjobbjait a hokicsapat

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…