Sport

Járványügyi felelősöket neveztek ki az élvonalbeli focikluboknál

Járványügyi felelősöket neveztek ki az élvonalbeli focikluboknál

2020. augusztus 20., csütörtök
Járványügyi felelősöket neveztek ki az élvonalbeli focikluboknál

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint továbbra is kiemelten fontos feladatának tekintik a sportolók és a stábtagok egészségének védelmét, ennek megfelelően az NB I. 2. fordulójának a mérkőzéseit a hétvégén már úgy kell megrendezni, hogy az azon részt vevő labdarúgók és stábtagok a lehető legkisebb kockázatnak legyenek kitéve a vírusfertőzéssel szemben.

A kétfokozatú intézkedési program alapfokozata a jelenlegi helyzetre szól. Ez kimondja, hogy az élvonalbeli kluboknak haladéktalanul járványügyi felelőst kell kinevezniük. Központi tesztrendszer keretében minden bajnoki mérkőzés előtt legfeljebb 72 órával PCR-tesztet kell elvégezni a meccsen részt vevő valamennyi sportszakemberen. Az elvégzett tesztekről nyilvántartást kell vezetni, az eredményekről az MLSZ folyamatos tájékoztatást kap.

Minden mérkőzés szervezésekor sportzónát kell kijelölni, amelynek használata és az abba történő belépés szigorú szabályok szerint történik. A játékosokkal közvetlenül nem érintkező, de akár a mérkőzések között is a sportzónában dolgozó személyzetre szigorú higiéniai előírások és megelőző intézkedések vonatkoznak.

Amennyiben az országos járványügyi hatóság korlátozásokat, szigorításokat ír elő, akkor ezeket a szövetség alkalmazza a saját szabályzataiban és életbe lép a második fokozat. Emellett a kötelező tesztrendszert kiterjeszti a sportzónában dolgozó valamennyi személyre és életbe lépteti a nézőtéri zónára vonatkozó egészségvédelmi szabályokat. A körülményektől függően, indokolt esetben sor kerül majd az öt csere ismételt engedélyezésére. Ha egy játékos vagy stábtag tesztjének eredménye pozitív, őt azonnal az előírt módon el kell különíteni, értesíteni kell az adott személyt, az MLSZ-t, valamint intézkedni kell a többi játékos és stábtag egészségének védelméről és ismételt teszteléséről.

Az NB I. 2. fordulójában a következő napokban csak négy mérkőzést rendeznek. A Kisvárda–Puskás Akadémia találkozó azért marad el, mert az előző kiírásban bronzérmes vendégcsapatban több játékos koronavírustesztje pozitív lett, s emiatt már az első körben sem tudtak pályára lépni. A címvédő Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtezője miatt kérte a Diósgyőr elleni hazai találkozójának elhalasztását, mivel szerdán a skót Celtic Glasgow vendégeként lép pályára a második körben.

Az NB I. 2. fordulójának műsora:

Péntek:
Mezőkövesd–ZTE FC 16.30
MTK–Honvéd 19.00

Szombat:
Fehérvár–Paks 21.00

Vasárnap:
Újpest–Budafok 17.45

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.