//

Igény esetén kiszállással is vesznek mintát a SZTE szakemberei

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az SZTE az elmúlt hónapokban mintegy 5000 koronavírustesztet végzett el: a klinikák egészségügyi dolgozói mellett az Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. A dél-alföldi régióban egyedüli akkreditált laboratóriumként költségtérítéses szűrést is kínál a Szegedi Tudományegyetem. A genetikai és szerológiai vizsgálatot az egyetem szűrőpontján végzik, de igény esetén kiszállással is leveszik a mintákat.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában saját költségén biztosította az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóinak és a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus szűrését, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy ezen fokozottan védendő intézményekben gócpont alakuljon ki.

Emellett a Szegedi Tudományegyetem is részt vett abban az országos szűrővizsgálatban, amely több tízezer fő bevonásával, reprezentatív minta alapján zajlott. A vizsgálatsorozatot azzal a céllal indították, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtötték be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.

Költségtérítéses szűréseket is biztosít az SZTE
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatályos eljárásrendjéhez igazodva költségtérítéses szűréseket is biztosít az SZTE. Az eljárásrend szerint augusztus 1-től az utazáshoz kötött PCR-teszt elvégzésének díját a vizsgálatkérő személynek kell viselnie, vagyis azoknak, akik az aktuális járványügyi adatok alapján kockázatosnak ítélt sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza Magyarországra, maguknak kell gondoskodniuk az PCR-szűrésről, ha mentesülni szeretnének az automatikus, kéthetes házi karantén alól. A karantén elkerüléséhez kettő darab, öt napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell bemutatni úgy, hogy a két teszt között legalább 48 órának el kell telnie. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén-kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. Ha piros jelzésű országból érkezik, akkor két negatív teszt után mentesülhet a karantén-kötelezettség alól.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumként a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet az egyik olyan vidéki helyszín, amely biztosítja a költségtérítéses vizsgálat feltételeit.

Kombinált teszt is kérhető
– A koronavírus örökítőanyagát kimutató ún. PCR-tesztelés során a páciens garat- és orrváladékából pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett kérhető a vérvételt is magában foglaló IgG szerológiai vizsgálat, amely azt mutatja meg, hogy átesett-e valaki a fertőzésen, akár tünetmentesen is. A genetikai (PCR-teszt) és szerológiai (IgG-) vizsgálatot az egyetem szűrőpontján végzik, de igény esetén kiszállással is leveszik a szükséges mintákat. A mintavételt és a vizsgálatot az UNI-MED Szeged Kft. megbízásából egészségügyi dolgozók végzik, akik az NNK által összeállított oktatóanyagot, valamint a mintavételezésre vonatkozó szabályokat megismerték – mondta prof. dr. Varga Albert, a cég orvosigazgatója.

Call center segíti a tájékoztatást
A Szegedi Tudományegyetem szűrőpontján előzetes bejelentkezéssel és költségtérítés ellenében bárkinek lehetősége van részt venni a koronavírus-szűrésen. A lelet legkésőbb a mintavételt követő 24 órán belül felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, ahonnan ügyfélkapun keresztül érhető el, vagy a háziorvos által kérhető le. A szűrésekkel kapcsolatban további információ és részletes tájékoztatás a +36-62-342-188-as vagy a +36-70-439-2188-as számon kérhető, hétfőtől csütörtökig 7:30 és 16:00 óra között, pénteken 7:30 és 13:30 között, valamint e-mailben az info@uni-med.hu címen.

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Nagylakon és Pitvaroson is falunapot tartanak

Következő sztori

Klímavédelmi projekt indult Ruzsán

Legutóbbi hasonló cikkek