Kultúra

Hatvan éve tapsolnak Nereusnak, az artistának

Hatvan éve tapsolnak Nereusnak, az artistának

2020. augusztus 29., szombat
Hatvan éve tapsolnak Nereusnak, az artistának

Nereus, az ország egyik legrégebben porondon lévő artistája harmadik hete szórakoztatja a szegedi közönséget az Eötvös cirkuszban. Az artistának esze ágában nincs abbahagyni, ameddig bírja és a közönség szereti, szórakoztat a világ minden pontján.

Több mint hatvan éve szórakoztatja a közönséget Nereus, azaz Nagy Lajos, az Eötvös Cirkusz idei szezonjának egyik artistája. Bár soha nem kérkedne a korával, de illik megjegyezni, hogy elmúlt 71 evés. Ha valaki látja a porondon, akkor ezt csak nehezen hinné, Nereus mindkét produkciójában erőelemekkel szórakoztatja a közönséget, kézen áll, s nem egyszer csak egyik kezével tartja meg magát.

– Ez olyan, mint a betegség. Nem akarat kérdése, hogy én meg akarom-e csinálni, hanem vagy megadatott és meg tudom csinálni, vagy nem. Én csak az eszköz vagyok, csinálom a dolgomat, ameddig lehet – válaszolt a művész a hogyan lehet bírni? kérdésre az egyik szegedi fellépés előtt.

Biztosítás nélkül egy hajlongó lámpa tetején


Mint mondta, a cirkuszi hivatás nemzetközi pálya, rengeteg országban dolgozott már, bejárta az egész világot. Egy-egy produkciója éppen ezért évekig szórakoztatja a közönséget szerte a nagyvilágban. – Az évek során finomodik a produkció, finomodik a humor is. Általános szabály, hogy nagyon vigyázunk arra, hogyha valakit behívunk a közönségből, akkor érezze a tiszteletet. Ne rajta nevessenek, hanem a kettőnk közötti helyzeten és ne legyen kigúnyolva az illető – avatott be a produkció hátterébe. Hozzátette, ha csak itthon játszana, akkor többször kellene produkciót váltania, vagy legalább más kosztümben játszania, hogy a közönség ne unjon rá.

Nereus generációkat szórakoztatott az elmúlt hat évtizedben az egész világon. Azok a gyerekek, akik első éveiben tapsoltak neki, ma már az unokáikat hozzák a cirkuszba. Ahhoz, hogy működjön a produkció, a művészen is látni kell, hogy élvezi, amit csinál. – Minden lehet nehéz, de ha az ember azt csinálja, amit szeret, akkor nem kell dolgoznia. Én ezt nagyon szeretem csinálni. Nem is úgy kezdtem, hogy kipróbálom és ha sikerül, akkor maradok, ha nem, akkor pedig megyek tovább. Elhivatottság volt bennem és ez azóta is megvan. Elhivatottság, hogy az ember szórakoztasson a világ minden táján – meséli.

Eötvös Lórand cirkuszigazgatóval, előadás előtt

A produkcióját kiajánlja más cirkuszoknak, és ahonnan pozitív visszajelzés jön, akkor tárgyal a szerződésről és dönt arról, hogy hova menjen, de nagyon sokszor előfordul, hogy egy cirkusz keresi a produkciót és szerződteti őt az évadra. A világot járva arra is figyelnie kell, hogy minden náció más-más ésszel a gondolkodik. Éppen ezért úgy kell megalkotni egy előadást, hogy ugyanazt az élményt kapja a világ minden pontján a közönség, és értse, hogy mi történik a porondon.

Nereus nem egy cirkuszdinasztiából került a porondra, mondhatni ő alapított dinasztiát. Kétszer nősült, az első házasságából született gyermekei már cirkuszban dolgoznak, a fia zsonglőrként, a lánya édesapjáéhoz hasonló produkciót csinál most, de az unokája is ezt a pályát választotta.

Kézen állás, egy kézen

A cirkuszban dolgozók élete messze nem hétköznapi. Nereus azt mondja, hogy egy évben 3-4 hónapot vannak otthon egy évben az ürömi házukban, igaz, idén a koronavírus miatt egész tavasszal otthon lehettek. Szokatlan is volt, tette hozzá. Mindezek ellenére érezhető a hangján, hogy semmiért nem cserélné el ezt az életet. – Hiába van egy stabil pont, ritkán kell festetni a szobát. De ez egy szép szakma. Utazunk a világban, sokat látunk, sok emberrel, sok baráttal, sok ismerőssel találkozunk. Ha az ember összeszedi a sok jót, akkor boldog – foglalta össze mosolyogva a cirkuszvilág szépségét Nereus.

Az Eötvös cirkusz előadását még ma este 6 órától és holnap délután 3 órától nézheti meg Szegeden!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.