Közélet

Bronzkori leletekre is bukkantak a tram-train vonalán végzett ásatásokon

Bronzkori leletekre is bukkantak a tram-train vonalán végzett ásatásokon

2020. augusztus 5., szerda
Bronzkori leletekre is bukkantak a tram-train vonalán végzett ásatásokon

Mintegy nyolcezer tárgy került elő a hódmezővásárhelyi tram-train nyomvonalán végzett feltárásokkor, a legrégebbi leletek a bronzkorból származnak - közölte Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze az MTI-vel.

A beruházás régészeti szakfeladatait 2016 óta látja el a múzeum, a közgyűjtemény munkatársai részt vettek a megelőző dokumentáció elkészítésében, majd ellátták a közműkiváltások és a pályaépítés régészeti megfigyelését. Nyolc helyszínen kisebb régészeti feltárást is végeztek, tapasztalataikat tízezer fotó és több száz oldalnyi dokumentáció őrzi - összegezte az elvégzett munkát a szakember. A közlekedési beruházás lehetőséget adott a város keresztmetszeti régészeti megfigyelésére és a már ismert lelőhelyekről alkotott kép pontosítására is. A leletanyag legnagyobb része már korábban bolygatott területről került elő. A legrégebbi darabok a bronzkorból, a legújabb régészeti korú leletek pedig az újkorból származnak, kilencven százalékuk a török korban, valamint az azt közvetlenül megelőző és követő időkben került a földbe - közölte Csányi Viktor. A záró munkálatokat a Nagyállomás környékén végzik a szakemberek, ahol a feltárás megerősítette, hogy ott az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig település működött. Ezt igazolják a most megtalált Árpád-kori cserépfazék- és bográcsperem-töredékek is. A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai-múzeum munkatársai, és a megtisztított és dokumentált tárgyakból jövőre rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyen a tram-train építése idején megtalált legérdekesebb leletek mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.