Közélet

A Kádár-korszak megtorlásai nem hagytak nyugalmat

A Kádár-korszak megtorlásai nem hagytak nyugalmat

2020. augusztus 18., kedd
A Kádár-korszak megtorlásai nem hagytak nyugalmat

A kádári állambiztonsági szervek az 1956-ot követő megtorlások során képesek voltak akár negyven évvel korábban megtörtént események kapcsán is nyomozásokat indítani – erről Vincze Gábor, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történész-muzeológusa tartott előadást a tizenharmadik alkalommal megrendezett Történettudományi Találkozó nyitónapján, Hódmezővásárhelyen, a Mátyás utcai Olvasókörben.

A szakember Kommunista bosszú négy évtizeddel később című előadásában két személy sorsán keresztül mutatta be, mit is kell érteni a parttalan kommunista bosszún. Boga György még 1902-ben szerelt fel csendőrnek, és 1934-ben vonult nyugállományba. A Belügyminisztérium egyik, a volt csendőrök ügyeinek vizsgálatára létrehozott alosztálya – néhány veterán kommunista följelentése nyomán – 1959-ben az egykori csendőrt azzal gyanúsította meg, hogy a tanácsköztársaság bukása után, 1920-ban Makón kommunisták vallatásában, kínzásában vett részt. A nyomozás során számos tanút hallgattak ki, csakhogy többségük – életkoránál fogva – csupán hallomásból értesült az akkori eseményekről. Végül 1960-ban bizonyítékok hiánya, valamint a gyanúsított magas életkora (akkor már 82 éves volt az egykori csendőr) miatt nem jutott vádemelésig az ügy. Ennek ellenére az idős Boga György megfigyelését tovább folytatták: az 1967-ben, 89 éves korában elhunyt személyi kartonját csak egy évvel később, 1968-ban zárta le az állambiztonság. Vincze Gábor az egykori hivatásos tiszt, Hrabák István sorsát is bemutatta, aki 1919-ben a Nemzeti Hadsereg főhadnagyaként parancsra egy csendőrkülönítményt vezetett Szatymazra azzal a feladattal, hogy a tanácsköztársaság idején a környéken működött direktóriumok tagjait fogja el és kísértesse be Szegedre. Az akció során több kommunistát meggyilkoltak. Negyven évvel később Hrabákot azzal gyanúsították, majd vádolták meg, hogy részt vett kommunisták kivégzésében. A több tucat tanú vallomása ellentmondásos volt, a főhadnagy bűnösségét nem sikerült egyértelműen tisztázni. Ennek ellenére kötél általi halálra ítélték, amely ítéletet végre is hajtották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.