Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Hírzóna

Újabb igazgatók kértek iskolaőrt

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Bővült az iskolaőrt igénylő köznevelési intézmények listája, az elmúlt napokban öt iskola visszalépett, nyolc új iskola viszont jelezte, hogy kérne őrt szeptembertől – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A csaknem ötszáz érintett intézménybe keresik a megfelelő embert. Úgy tudjuk, iskolánként egy-két őrrel számol a tárca, de nem kötik ki jogszabályban, hogy telephelyenként hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie.

Nagy erőkkel toborozza a rendőrség a szeptemberben munkába álló iskolaőrség tagjait, heteken belül elindul az alkalmasnak talált jelöltek pedagó­giai, pszichológiai és rendészeti kiképzése. Összesen mintegy félezer iskola kap új rendfenntartó kollégát tanévkezdéskor, jelenleg 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe keresik a megfelelő szakembert. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint az érdeklődés egyre növekszik, az elmúlt napokban három iskolával bővült az iskolaőrt igénylők köre. Öten visszaléptek, nyolcan pedig csatlakozni szeretnének a programhoz.

Erőszaknak nincs helye

A feladat ellátását alapvetően volt rendőrökkel oldaná meg a tárca, de az előképzettség nem feltétel, lényegében bármilyen civil szakma képviselői jelentkezhetnek. Munkájukért az iskolaőrök bruttó 230 ezer forint fizetést és további 200 ezer forintnyi éves kafetéria juttatást kapnak. A szaktárca hozzátette: a szervezet felállítását követően a rendőrség tartja majd nyilván, hogy hol teljesítenek szolgálatot iskolaőrök. – Jogszabály nem írja elő és nem is fogja előírni, hogy egy intézményben hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie – hangsúlyozták. Nagyobb iskolákban így többen is vigyázhatják a rendet.

Mint ismert, az Országgyűlés ­július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy az iskolában semmiféle erőszaknak nincs helye. Az őrök feladata a házirend betartatása lesz, jogosultak lesznek elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát.

Az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. A következő tanévben egyelőre csak az állami fenntartású intézményekbe delegálnak iskolaőröket, hogy könnyebb legyen egységesen elindítani a rendszert, ám a későbbiekben az egyházi és magániskolák is csatlakozhatnak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól úgy tudjuk, az egyházi intézmények egyelőre nem mutatnak túl nagy aktivitást, ám a magániskolák köréből számítanak új belépőkre.

(Kiemelt kép: Kászoni László/MTI)

Tovább olvasom

Baleset

Balesetet szenvedett a magyar honvédelmi miniszter

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az M7-esen reggel történt hármas karambol során.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Élj maradéktalanul! elnevezéssel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szentmise főcelebránsa, Gyulay Endre személyesen ismerte Bálint Sándort.

Tovább olvasom

Aktuál