Közélet

Újabb igazgatók kértek iskolaőrt

Újabb igazgatók kértek iskolaőrt

2020. július 29., szerda
Újabb igazgatók kértek iskolaőrt

Bővült az iskolaőrt igénylő köznevelési intézmények listája, az elmúlt napokban öt iskola visszalépett, nyolc új iskola viszont jelezte, hogy kérne őrt szeptembertől – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A csaknem ötszáz érintett intézménybe keresik a megfelelő embert. Úgy tudjuk, iskolánként egy-két őrrel számol a tárca, de nem kötik ki jogszabályban, hogy telephelyenként hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie.

Nagy erőkkel toborozza a rendőrség a szeptemberben munkába álló iskolaőrség tagjait, heteken belül elindul az alkalmasnak talált jelöltek pedagó­giai, pszichológiai és rendészeti kiképzése. Összesen mintegy félezer iskola kap új rendfenntartó kollégát tanévkezdéskor, jelenleg 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe keresik a megfelelő szakembert. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint az érdeklődés egyre növekszik, az elmúlt napokban három iskolával bővült az iskolaőrt igénylők köre. Öten visszaléptek, nyolcan pedig csatlakozni szeretnének a programhoz.

Erőszaknak nincs helye

A feladat ellátását alapvetően volt rendőrökkel oldaná meg a tárca, de az előképzettség nem feltétel, lényegében bármilyen civil szakma képviselői jelentkezhetnek. Munkájukért az iskolaőrök bruttó 230 ezer forint fizetést és további 200 ezer forintnyi éves kafetéria juttatást kapnak. A szaktárca hozzátette: a szervezet felállítását követően a rendőrség tartja majd nyilván, hogy hol teljesítenek szolgálatot iskolaőrök. – Jogszabály nem írja elő és nem is fogja előírni, hogy egy intézményben hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie – hangsúlyozták. Nagyobb iskolákban így többen is vigyázhatják a rendet. Mint ismert, az Országgyűlés ­július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy az iskolában semmiféle erőszaknak nincs helye. Az őrök feladata a házirend betartatása lesz, jogosultak lesznek elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát. Az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. A következő tanévben egyelőre csak az állami fenntartású intézményekbe delegálnak iskolaőröket, hogy könnyebb legyen egységesen elindítani a rendszert, ám a későbbiekben az egyházi és magániskolák is csatlakozhatnak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól úgy tudjuk, az egyházi intézmények egyelőre nem mutatnak túl nagy aktivitást, ám a magániskolák köréből számítanak új belépőkre.

(Kiemelt kép: Kászoni László/MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.