Kultúra

Rendkívüli évad első próbái kezdődnek Újszegeden

Rendkívüli évad első próbái kezdődnek Újszegeden

2020. július 6., hétfő
Rendkívüli évad első próbái kezdődnek Újszegeden

Ami még néhány hete szinte elérhetetlen álom volt, ma kézzelfogható valósággá válik: megkezdődnek a próbák a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Évtizedek óta nem volt ilyen "üres" a Dóm tér júliusban - se színpad, se nézőtér. A koronavírus átrendezte a színházi évadot is, a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet a kőszínházakat érintette elsősorban, az azóta fennálló vírusveszély a szabadtéri színházakat befolyásolja. A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége igazodva a változásokhoz igyekezett minél több lehetőséget teremteni a színházba vágyóknak és amit lehetett "megmentett" az évadból.

Újszegeden teljes lesz az évad

Bár május közepén még úgy tűnt, hogy a Dóm tér mellett az újszegedi színpadon sem lesznek előadások, azonban júniusra sokat változott a helyzet. A vírusveszély ugyan maradt, de a vártnál kedvezőbb alakulása lehetőséget kínált a kisebbik színpad előadásainak megtartására. Négy darabot tudnak színpadra állítani, négy különböző műfajban. ElsőkéntHändel operajátéka, az Agrippina kerül közönség elé, majd egy vígjáték, a Legénybúcsú érkezik parádés szereposztással, augusztus elején egy klasszikus Moliére-komédiával, az Úrhatnám polgárral folytatódik az évad, amit a tavaly már nagy sikerrel játszott Hófehérke és a hét törpe mesebalett zár.

A július 17-én bemutatásra kerülő és 18-án is előadandó Agrippina próbái ma este már az újszegedi színpadon lesznek.A barokk vígopera a laza erkölcsű Rómába vezeti a nézőket, ahol Néró és anyja cselszövéseit láthatjuk a hatalmon lévő uralkodó ellen - mindezt humoros elemekkel fűszerezve. A fő szerepekbenMester Viktória,Ludovik Kendi,Hanczár GyörgyésGyüdi Eszterlesz látható. A magyar nyelven játszódó darab rendezője Pányik Tamás, a karmestere Pál Tamás lesz. A darabra még korlátozott számban lehet jegyet váltani.

Nem kell sokat várni az első, közönség előtt nyilvános eseményre sem. Kedden 17 órától a Reök-palotában az Agrippina alkotó stábjával találkozhatnak az érdeklődők. Az előadásról, annak kulisszatitkairól Gyémánt Csilla, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke beszélget a művészekkel.

A Dóm téren is lesz előadás

Közel sem teljes, inkább jelképes évad lesz a Dóm téren is. A nagy nézőteret és a színpadot nem állítják fel, ugyanakkor kétszer színházi előadás miatt telik meg a tér. Előbb július 24-én Bodolay Géza rendezésében, Hegedűs D. Géza és Zsótér Sándor főszereplésével az Akárki című játék kerül színre, amiben az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a produkció. A darab érdekessége, hogy a Szabadtéri előképének számító salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben ezt a produkciót állítják színre, így a fesztivál mintegy 90 éves „adósságát” törleszti.

Augusztus 15-énLudwig van Beethoven előtt tiszteleg a SzegediSzabadtériés a Szimfonikus Zenekar közös Ajándékkoncertje. A világhírű zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából a közönség nem csak slágerdarabokat, de különleges, ritkábban elhangzott kompozíciókat is élvezhet a Dóm téri csillagok alatt Gyüdi Sándor vezényletében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.