Rendkívüli évad első próbái kezdődnek Újszegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ami még néhány hete szinte elérhetetlen álom volt, ma kézzelfogható valósággá válik: megkezdődnek a próbák a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Évtizedek óta nem volt ilyen “üres” a Dóm tér júliusban – se színpad, se nézőtér. A koronavírus átrendezte a színházi évadot is, a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet a kőszínházakat érintette elsősorban, az azóta fennálló vírusveszély a szabadtéri színházakat befolyásolja. A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége igazodva a változásokhoz igyekezett minél több lehetőséget teremteni a színházba vágyóknak és amit lehetett “megmentett” az évadból.

Újszegeden teljes lesz az évad

Bár május közepén még úgy tűnt, hogy a Dóm tér mellett az újszegedi színpadon sem lesznek előadások, azonban júniusra sokat változott a helyzet. A vírusveszély ugyan maradt, de a vártnál kedvezőbb alakulása lehetőséget kínált a kisebbik színpad előadásainak megtartására. Négy darabot tudnak színpadra állítani, négy különböző műfajban. Elsőként Händel operajátéka, az Agrippina kerül közönség elé, majd egy vígjáték, a Legénybúcsú érkezik parádés szereposztással, augusztus elején egy klasszikus Moliére-komédiával, az Úrhatnám polgárral folytatódik az évad, amit a tavaly már nagy sikerrel játszott Hófehérke és a hét törpe mesebalett zár.

A július 17-én bemutatásra kerülő és 18-án is előadandó Agrippina próbái ma este már az újszegedi színpadon lesznek. A barokk vígopera a laza erkölcsű Rómába vezeti a nézőket, ahol Néró és anyja cselszövéseit láthatjuk a hatalmon lévő uralkodó ellen – mindezt humoros elemekkel fűszerezve. A fő szerepekben Mester Viktória, Ludovik Kendi, Hanczár György és Gyüdi Eszter lesz látható. A magyar nyelven játszódó darab rendezője Pányik Tamás, a karmestere Pál Tamás lesz. A darabra még korlátozott számban lehet jegyet váltani.

Kedden közönségtalálkozó a Reökben
Nem kell sokat várni az első, közönség előtt nyilvános eseményre sem. Kedden 17 órától a Reök-palotában az Agrippina alkotó stábjával találkozhatnak az érdeklődők. Az előadásról, annak kulisszatitkairól Gyémánt Csilla, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke beszélget a művészekkel.

A Dóm téren is lesz előadás

Közel sem teljes, inkább jelképes évad lesz a Dóm téren is. A nagy nézőteret és a színpadot nem állítják fel, ugyanakkor kétszer színházi előadás miatt telik meg a tér. Előbb július 24-én Bodolay Géza rendezésében, Hegedűs D. Géza és Zsótér Sándor főszereplésével az Akárki című játék kerül színre, amiben az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a produkció. A darab érdekessége, hogy a Szabadtéri előképének számító salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben ezt a produkciót állítják színre, így a fesztivál mintegy 90 éves „adósságát” törleszti.

Augusztus 15-én Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg a Szegedi Szabadtéri és a Szimfonikus Zenekar közös Ajándékkoncertje. A világhírű zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából a közönség nem csak slágerdarabokat, de különleges, ritkábban elhangzott kompozíciókat is élvezhet a Dóm téri csillagok alatt Gyüdi Sándor vezényletében.

Előző sztori

300 milliót érő hamis ruhát találtak az M43-as sztrádán

Következő sztori

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Legutóbbi hasonló cikkek