Sport

Rekordszámú evezős érkezik a Maty-éri országos bajnokságra

Rekordszámú evezős érkezik a Maty-éri országos bajnokságra

2020. július 29., szerda
Rekordszámú evezős érkezik a Maty-éri országos bajnokságra

A magyar evezős válogatott minden tagja elindul a szerdától vasárnapig tartó országos bajnokságon a szegedi Maty-éren, amelyre rekordszámú 1258 nevezés érkezett 3380 beülővel.

Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: a tavaly könnyűsúlyú egypárban világbajnoki ezüstérmes, valamint Európa-bajnoki aranyérmes Galambos Péternek egy hónappal ezelőtt megsérült a válla, így ezúttal egypárban csak a saját számára koncentrál, a normál súlyúak között nem indul. Pedig az elmúlt három ob-n utóbbiban is legyőzhetetlennek bizonyult. "Az ob-nak a válogatottak szempontjából nincs tétje, ők azon kizárólag a klubjukért és a saját presztízsük, önbizalmuk megóvásáért küzdenek. Két hét múlva lesz az Eb-válogató, nekik ott kell majd a legjobbnak lenniük. Mivel időben közel vagyunk ahhoz a megmérettetéshez, a válogatottaknak fő versenyszámukban illik nyerniük az ob-n. Különösen azoknak, akik egyébként is a hazai mezőny előtt járnak" - mondta a szakember. Hozzátette: szövetségi kapitányként számára az egypárban nyújtott teljesítmények jelentenek kiindulásai alapot a válogatottak formáját illetően, de még a párosoknál is kialakulhatnak izgalmas, színvonalas csaták. A kvartetteknél, illetve különösen a nyolcasoknál viszont már annyira szét vannak szórva a válogatottnál, valamint a korosztályos nemzeti keretekben számításba vett versenyzők az ob-n, hogy azokban nagyon vegyes kép alakulhat ki.

A koronavírus-járvány nemcsak a versenyszezon programját írta át - bár az ob csupán két hetet csúszott -, hanem jelentősen befolyásolta a sportolók felkészülését is. A kapitány szerint azonban a felnőttek, különösen a válogatottak esetében ez mostanra már nem jelent semmilyen hátrányt.

"A felnőtteknél rövidebb kihagyások voltak csupán, mert ők megtalálták a módját annak, hogy edzésben maradjanak. A fiatalabb korosztályok tagjait érzékenyebben érintette ez a dolog. Közülük többen rövidebb-hosszabb időre teljesen leálltak, és emiatt még mindig nem érték utol teljesen önmagukat" - közölte Szierer János. Krémer Eszter - aki 2018-ban Sándor-Polivka Dórával kettesben egyetemi világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert - elmondta: az ob programja miatt egyéni céljait háttérbe kellett szorítania a klub érdekei miatt. Így egypárban ezúttal nem indul, és a számára szokásos ob-programot vállalja, ami esetében négy számot jelent. "Célom természetesen megnyerni mind a négy számot. Kettesben illik megvédeni a címünket, kétpárban azonban már szoros versenyre van kilátás. Négyesben új felállásban indulunk, így ott a riválisok teljesítménye mellett a sajátunkat is kíváncsian várjuk, míg négypárban más egység a favorit, ott tőlünk nagy bravúrra lenne szükség a győzelemhez" - nyilatkozta.

Krémer Eszter kiemelte: az ob jó teszt lesz a válogató előtt, amelyen egyelőre még nem végleges, hogy milyen számban indul.

"A legutóbbi nagy mezőnyt felvonultató viadal a tavalyi ob volt szeptemberben. Azóta csak az egypárok számára kiírt válogatón indultam el, ahol második helyen végeztem. Persze, amilyen hónapok vannak mögöttünk, örülnünk kell annak is, hogy egyáltalán elindult a szezon, és már legalább versenyezhetünk" - mondta a válogatott evezős, aki tavasszal, amikor a járványhelyzet miatt bezártak a vízitelepek és a konditermek, a szövetség közösségi oldalán heti rendszerességgel jelentkezett be videón, majd tartott edzéseket azoknak, akiknek életterük döntően az otthonukba korlátozódott. Az ob-n mind a négy napon rendeznek döntőket, a felnőtteknél ezúttal is 23 számban hirdetnek győztest. A legtöbb nevezés - 15-15 - férfi egypárban és női kettesben érkezett, de a férfi nyolcasoknál is 12 egység jelezte részvételét. Az ob-n a hagyományoknak megfelelően ezúttal is lesznek egyetemi, amatőr, valamint túraversenyek.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.