/

Puzsér: Szeged a vörös rongyokba öltözött város

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A média, a társadalmi problémák és a politika is szerepet kapott Puzsér Róbert koronavírus következményeiről szóló szegedi előadásában, aminek több mint a fele nem is a koronavírusról szólt. De ez nem volt baj, sőt!

A publicista a Törpe tetőteraszán beszélt a járványról, a mindenki által ismert „maradj otthon”-szlogenről és arról, hogyan használták sokan a kialakult pánikot profitszerzésre.

A beszélgetés – vagy inkább hosszas monológok – egy pontján volt egy érdekes kiszólása Puzsérnak, aki azt mondta, utoljára mondta volna Szegedet, mint egy olyan várost, ami “vörös rongyokba öltözött”. Ide a néphülyítésből és néphülyítőktől kanyarodott el egy pillanatra – és “jó, Botka László után értjük a képletet” – felütéssel. Egész pontosan így:

 

Tehát azt mondta, hogy

“Szegedre mondta volna az ember utoljára, hogy az ilyen szoci város lesz. Szegedi gondolat…, innen indult Horthy hogy ráncba szedje a vörös rongyokba öltözött várost… Hogyha valaki azt kérdezte volna tőlem, hogy melyik város az, amelyik utoljára lesz vörös rongyokba öltözött város, akkor az Szeged!”

Majd hozzátette a lényeget, vagyis, hogy “mindebből az következik, hogy azt sem tudjuk, kik vagyunk. De azt nagyon jól tudjuk, hogy kik nem vagyunk… Azok a gecik!” – utalt vissza ezzel arra “identitászavarra”, amibe belekényszerítik az embereket ma világszerte, akiknek fogalmuk sincs, hogy nem ők választottak “oldalt”, hanem “egy mellékvágányon kaptak látszatszabadságot”, miközben a valódi kérdésekről nem beszélhetnek.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni, és nagyon érdemes, mert a publicista szokásos stílusában ugyan, de igen jól körüljárta a világban manapság tapasztalható jelenségeket és azok okait is.

Előző sztori

Szegedre érkezett Gábor Áron rézágyúja

Következő sztori

Papszentelést tartanak a szegedi dómban

Legutóbbi hasonló cikkek