Közélet

Ombudsmani vizsgálatot akarnak a helyi civilek a vásárhelyi spiclitörvény miatt

Ombudsmani vizsgálatot akarnak a helyi civilek a vásárhelyi spiclitörvény miatt

2020. július 6., hétfő
Ombudsmani vizsgálatot akarnak a helyi civilek a vásárhelyi spiclitörvény miatt

Június 25-én a hódmezővásárhelyi közgyűlés elfogadta a „bizonyos büntetendő cselekményekkel kapcsolatban bizonyíték szolgáltatásáért járó díj” szabályairól szóló rendeletet - írja közleményében dr. Markó Csaba (Szövetség a Városért Egyesület) és Árva László (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége).

Mint írják,„ahogy azt korábban megfogalmaztuk, méltatlannak és sértőnek találjuk a vásárhelyi emberekre nézve a „spiclitörvényként” elhíresült rendeletet. A rossz emlékeket idéző döntés véleményünk szerint nem csak adatvédelmi szempontból problémás, de szemben áll az alaptörvénnyel és közvetve sérti az emberi méltóságot is. Amellett, hogy számos kérdést felvet a rendelet, a társadalomra gyakorolt hatása is egyértelműen negatív, és nagy eséllyel az ellenkező hatást váltja ki, mint azt a rendeletet megalkotó szeretné, hiszen alapvetően bárki megvádolhat bárkit, akár ártatlanul is. Ez olyan folyamatot indíthat el, amely vásárhelyit állít szembe vásárhelyivel és tovább mélyíti a már most is meglévő ellentéteket. Ráadásul semmilyen szabályozás nincs a rendelet alkalmazásával kapcsolatban kidolgozva, amely további súlyos kérdéseket vet fel. Hiszen elég csak arra gondolnunk, hogy milyen elégtétel jár egy ártatlanul meghurcolt személynek, vagy ki és milyen formában kezeli az adatokat, illetve ki és milyen módon bírálja el egy bejelentés súlyát.

Szeretnénk leszögezni, hogy egyetértünk a korrupció és a bűncselekmények üldözésével, de ennek megvan a törvényileg szabályozott módja és az ezzel kapcsolatban eljáró hatóságok. A számtalan adatvédelmi kérdés és az alaptörvénnyel ellentétes volta miatt ez a rendelet meglátásunk szerint erre nem alkalmas. A fentiekben írtakat figyelembe véve ezért az alapvető jogok biztosához fordultunk, hogy indítson vizsgálatot a véleményünk szerint jogsértő rendelet vonatkozásában. Dr. Markó Csaba – Szövetség a Városért Egyesület Árva László – Keresztény Értelmiségiek Szövetsége"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.