Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Nem zárható ki, hogy szigorúbb lépések kellenek majd

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Bár hazánkban továbbra is kedvező a járványhelyzet, alacsony az új koronavírusos fertőzések száma, addig a Európában, és különösen a környező országokban egyre többen betegednek meg COVID–19-ben, Horvátországban például több mint tízszeresére nőtt az aktív fertőzöttek száma június 22-e óta – jelentette ki Gulyás Gergely,Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Szavai szerint

nem kizárt, hogy az eddigi megelőző intézkedéseknél szigorúbbakat hoz a kormány, hogy ne forduljon meg a kedvező tendencia,

ha a ma is ülésező operatív törzs erre tesz javaslatot.

Közölte: az újabb magyarországi fertőzöttek is jellemzően külföldön fertőződtek meg, vagy külföldről érkező kontaktok révén.

A tárcavezető arra is kitért: jövő csütörtökön lesz az EU-s tanácsülés, ami a tagállamoknak biztosított 750 milliárd eurós keretű kölcsönök kérdése kerül asztalra. Hangsúlyozta: az eladósodás nem jó válságkezelés.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nemcsak a magyar gazdaságnak jelent recessziót a koronavírus-járvány, a déli uniós államok még rosszabb helyzetben vannak. A válságkezelés kapcsán elmondta, hogy a magyar módszerektől eltérő válságkezelést is tudnak támogatni. Az uniós hitelfelvétellel kapcsolatban kiemelte: a közös adósságot közösen kell visszafizetni. A tárcavezető szerint

a magyar kormány azt kéri, hogy ne egyenlőtlenül osszák szét a forrásokat, „a gazdag tagállamok ne kapjanak többet, mint a szegényebbek”.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik, hogy a hitelről tárgyaljanak. A T. Ház a jövő hét hétfőn és kedden ül össze. – A hitel visszafizetése 8 év múlva kezdődik meg, és 30 évig tart – közölte Gulyás.

A Kaleta-ügy kapcsán a miniszter elmondta: a kabinet a kormányülésen foglalkozott a gyermekvédelmi helyzettel. Gulyás szerint a büntető törvénykönyv ugyan szigorúbb, mint korábban, ám a Fidesz-frakció egy munkacsoportot hoz létre, hogy szigorítsák a szabályokat. – A kormány nyitott a módosításra – közölte.

– A Párbeszéd nevű gyűlöletközpont a kormánytagok képével ábrázolja az esetet – mondta Gulyás Gergely a Kaleta-ügy kapcsán, amelyet gyomorforgatónak nevezett. Közölte: a párt által választott főpolgármester korábban jelezte, hogy érzékeny a képekre, ám ebben az esetben nem nyilvánult meg. – Ez minden jólneveltségen és a magyar politika létező brutalitásán is túlmegy – értékelt a miniszter.

A tárcavezető kérdésre válaszolva közölte:

a délutáni, esti órákban összeül az operatív törzs és megvizsgálják, hogy le kell-e zárni a határokat a környező országokban növekvő koronavírus-fertőzések száma miatt.

Gulyás az uniós hitellel kapcsolatban elmondta: 750 milliárd euró értékben veszünk fel hitel, amelyet jó lenne, ha szabadon lehetne felhasználni a tagállamoknak. A német soros uniós elnökségre vonatkozó kérdés kapcsán elmondta: – Praktikus, ha nem a politikai véleménykülönbségeket büntetik jogállami vitákkal – utalt arra a miniszter, hogy a bevándorláspolitika miatti vita kapcsán többször elítélték uniós intézmények hazánkat jogállamisági kérdésekben.

A miniszter tájékoztatása szerint

jelentős érdeklődés kíséri a Nemzeti Konzultációt: eddig több mint 230 ezer kérdőív érkezett vissza.

A 4-es metró kivitelezése körüli szabálytalanságok miatt az unió által visszakövetelt mintegy 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról Gulyás elmondta: még nincs végleges döntés, a kormány azon lesz, minél kisebbre redukálja a visszatérítendő összeget, amelyet a Demszky-korszak felelőtlensége miatt követelnek a kabineten.

A Freund Tamás MTA-elnökké választásával kapcsolatos kérdésre a miniszter azt mondta, együttműködésre törekednek, s a a kutatóhálózatok ügye is nyugvópontra jutott.

A Lánchíddal összefüggésben a tárcavezető azt hangsúlyozta, megvan az elvi lehetősége, hogy állami kezelésbe vegyék azt, amennyiben a Főváros továbbra sem tud felmutatni érvényes közbeszerzést a felújítás megkezdésére.

Az utóbbi időben megnövekedett illegális határátlépési kísérletekkel összefüggésben Gulyás Gergely közölte: biztosították a szükséges létszámot a határvédelemben.

Gulyás Gergely a konzultációs ívek ellopásával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: ha az íveken személyes adatok vannak, akkor az eltulajdonításuk bűncselekmény, ha nincsenek a dokumentumban ilyen adatok, akkor nem.

László Imre Hitlert éltető kijelentése kapcsán a miniszter elmondta: a kijelentés leginkább a műveletlenség megnyilvánulásának tekinthető, hiszen a náci rezsim 1938 előtt is szörnyű dolgokat művelt. Gulyás több példát is felsorolt, így a Kristályéjszakát is.

A Kaleta-ügy kapcsán elmondta: a gyermekek védelmében hozott szabályok szigorítása beletelik néhány hónapba, mivel szakértőket vonnak be az ügy kapcsán. A miniszter szerint az őszi ülésszakra elkészülhet a szigorúbb szabályozás.

A határok esetleges lezárása kapcsán elmondta: az operatív törzs és a kormány minden lehetséges intézkedést vizsgál. Gulyás nem akarta megelőlegezni a döntést, ezért a saját véleményét közölve azt mondta:

ma logikusnak tűnik, hogy a határvédelem szigorítása a határokon belüli szabadságot szolgálja.

A magyar kormány által vásárolt kikötő kapcsán kiemelte: a kormány nem tud róla, hogy a kikötő építése kapcsán bármilyen csúszás, fennakadás lenne.

A miniszter kérdésre közölte: útépítésre és útfelújításra fordítják a megemelt autópályadíjakat. A költségvetési tartalék kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, ez az összeg jövőre várhatóan nagyjából 250 milliárd forint lesz, de ezen kívül a járványügyi és gazdaságvédelmi alapból is átcsoportosíthatók összegek szükség esetén. A tárcavezető arra is kitért: a mai helyzetben, amikor lehetővé vált a légitársaságok állami támogatása, a kormány tudna segíteni a Maléven, ha az létezne még. Közölte: a ferihegyi gyorsforgalmi út tervezése folyamatban van, kivitelezése azonban éveket vesz igénybe.

A hazánkban tanuló külföldiek kapcsán a tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy

igyekeznek megkönnyíteni a diákok számára, hogy zavartalanul folytathassák tanulmányaikat ősztől,

és megoldást próbálnak találni arra, hogy esetleges szigorúbb járványügyi intézkedések mellett is beléphessenek Magyarországra.

(M1, MN)

Tovább olvasom

Hírzóna

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden negyedik fedél nélküli gazdasági okból (fizetésképtelenség vagy munkahely elvesztése) került utcára.

Tovább olvasom

Közlekedés

Drágább lett négy forinttal a benzin, a gázolaj ára nem változott

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az előbbi literenkénti átlagára 370 forintra nőtt.

Tovább olvasom

Egészség

Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Viszont ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valaki fertőzött, akkor jár a táppénz. 

Tovább olvasom

Aktuál