Márton Anita készül az olimpiára és reméli, hogy rajthoz is állhat jövőre

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nincs a vírusjárvány, akkor most a tokiói olimpián szurkolnánk a magyar sportolóknak. Az olimpiát elhalasztották, egyelőre egy évvel, de minden bizonytalan. Minisorozatunkban az olimpiára készülő szegedi sportolókat kérdezzük, hogyan élik meg az „olimpiás” napokat olimpia nélkül. Elsőként a riói játékokon súlylökésben bronzérmet szerző Márton Anitát kerestük, aki jó hírt osztott meg velünk: eldöntötte, hogy felkészül a halasztott olimpiára.


— Ha most minden a legnagyobb rendben van, akkor nagyon drága lenne akár egy percet is telefonon beszélnünk, mert valahol Tokió környékén készülne, és néhány nap múlva az olimpián lépne dobókörbe. Eszébe jutott ez a napokban?

— Szinte minden edzésen — sóhajtott nagyot olimpiai bronzérmes súlylökőnk. — Pont ma meséltem edzésen, hogy azt álmodtam, mennem kell Tokióba és nem tudom elérni a repülőgépet. Hol az útlevelemet nem találom, hol a repülőgéphez nem jutok el. Ez most a mindennapokban benne van.

— Legalább előre megálmodja, mire kell figyelnie, ha jövőre Tokióba indul. Apropó. Korábban azt mondta, nem biztos, hogy felkészül a halasztott olimpiára. Döntött már?
— Szeretném megcsinálni a felkészülést. Tervben van, hogy rajthoz állok, de majd meglátjuk hogyan alakulnak a dolgok.

— Már csak azért sem egyszerű felkészülni, mert a vírusjárvány minden tervet felborított és biztos terveket még most sem lehet készíteni. Lát valamit körvonalazódni már?

— Minden versenyünket lemondták. Ebben a nagy kavarodásban a Gyémánt Liga-versenyek sorsa sem lett tisztázva teljesen. Szinte csak egyetlen állandó dolog van: a visszamondások. Éppen ezért döntöttünk úgy az edzőmmel, hogy befejeztem a szezont. Nincs értelme egy komoly felkészülést végigcsinálni, mert bizonytalan lenne, hogy rajthoz tudok-e állni bármilyen versenyen. Pihenősebb időszakom van most, edzek minden nap, de nem végzek most olyan minőségű és mennyiségű munkát, mint amikor versenyre készülök.

— Ilyen bizonytalan helyzetben hogyan lehet összerakni egy olimpiai felkészülést?
— Egyelőre mindenki kivár. A múlt héten voltam a Magyar Olimpiai Bizottságnál egy megbeszélésen, és azt éreztem a többi sportolón is, hogy mindenki bizonytalan és kétségei vannak, hogy mi és hogyan alakul a jövőben. Nagyon várjuk, hogy biztosat tudjunk végre. Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosra mondja, hogy lesz olimpia, és úgy is kell készülnünk, de azért a nemzetközi és a magyar újságokat olvasva ez azért közel sem tűnik ennyire egyértelműnek. Nekünk sportolóknak viszont csak azzal kell törődnünk, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobban felkészüljünk és reméljük, hogy minden rendben lesz, rajthoz állhatunk Tokióban jövő júliusban.

A riói olimpia bronzérmet érő dobása:

Előző sztori

Öt edzőmeccset játszik a MOL-Pick Szeged augusztusban

Következő sztori

Személyi változások lesznek az egyházmegyében

Legutóbbi hasonló cikkek