Közélet

Márton Anita készül az olimpiára és reméli, hogy rajthoz is állhat jövőre

Márton Anita készül az olimpiára és reméli, hogy rajthoz is állhat jövőre

2020. július 28., kedd
Márton Anita készül az olimpiára és reméli, hogy rajthoz is állhat jövőre

Ha nincs a vírusjárvány, akkor most a tokiói olimpián szurkolnánk a magyar sportolóknak. Az olimpiát elhalasztották, egyelőre egy évvel, de minden bizonytalan. Minisorozatunkban az olimpiára készülő szegedi sportolókat kérdezzük, hogyan élik meg az „olimpiás" napokat olimpia nélkül. Elsőként a riói játékokon súlylökésben bronzérmet szerző Márton Anitát kerestük, aki jó hírt osztott meg velünk: eldöntötte, hogy felkészül a halasztott olimpiára.

— Ha most minden a legnagyobb rendben van, akkor nagyon drága lenne akár egy percet is telefonon beszélnünk, mert valahol Tokió környékén készülne, és néhány nap múlva az olimpián lépne dobókörbe. Eszébe jutott ez a napokban?

— Szinte minden edzésen — sóhajtott nagyot olimpiai bronzérmes súlylökőnk. — Pont ma meséltem edzésen, hogy azt álmodtam, mennem kell Tokióba és nem tudom elérni a repülőgépet. Hol az útlevelemet nem találom, hol a repülőgéphez nem jutok el. Ez most a mindennapokban benne van.

— Legalább előre megálmodja, mire kell figyelnie, ha jövőre Tokióba indul. Apropó. Korábban azt mondta, nem biztos, hogy felkészül a halasztott olimpiára. Döntött már?

— Szeretném megcsinálni a felkészülést. Tervben van, hogy rajthoz állok, de majd meglátjuk hogyan alakulnak a dolgok.

— Már csak azért sem egyszerű felkészülni, mert a vírusjárvány minden tervet felborított és biztos terveket még most sem lehet készíteni. Lát valamit körvonalazódni már?

— Minden versenyünket lemondták. Ebben a nagy kavarodásban a Gyémánt Liga-versenyek sorsa sem lett tisztázva teljesen. Szinte csak egyetlen állandó dolog van: a visszamondások. Éppen ezért döntöttünk úgy az edzőmmel, hogy befejeztem a szezont. Nincs értelme egy komoly felkészülést végigcsinálni, mert bizonytalan lenne, hogy rajthoz tudok-e állni bármilyen versenyen. Pihenősebb időszakom van most, edzek minden nap, de nem végzek most olyan minőségű és mennyiségű munkát, mint amikor versenyre készülök.

— Ilyen bizonytalan helyzetben hogyan lehet összerakni egy olimpiai felkészülést?

— Egyelőre mindenki kivár. A múlt héten voltam a Magyar Olimpiai Bizottságnál egy megbeszélésen, és azt éreztem a többi sportolón is, hogy mindenki bizonytalan és kétségei vannak, hogy mi és hogyan alakul a jövőben. Nagyon várjuk, hogy biztosat tudjunk végre. Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosra mondja, hogy lesz olimpia, és úgy is kell készülnünk, de azért a nemzetközi és a magyar újságokat olvasva ez azért közel sem tűnik ennyire egyértelműnek. Nekünk sportolóknak viszont csak azzal kell törődnünk, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobban felkészüljünk és reméljük, hogy minden rendben lesz, rajthoz állhatunk Tokióban jövő júliusban. A riói olimpia bronzérmet érő dobása: https://www.youtube.com/watch?v=TJLSCPxFWFI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.