Gazdaság

Geotermikus ipari hűtőház épül a nagybani piac helyén

Geotermikus ipari hűtőház épül a nagybani piac helyén

2020. július 28., kedd
Geotermikus ipari hűtőház épül a nagybani piac helyén

Több mint húszmilliárd forintos beruházás-sorozat indul a Homokhátságon, amelyből öntözés- és infrastruktúrafejlesztés is megvalósul - jelentette be az agárminiszter kedden a szegedi nagybani piacon.

Nagy István elmondta, csaknem 4,4 milliárd forintból 1500 hektáron fejlesztik az öntözést; környezetbarát módon nem rétegvizet, hanem a Tisza fölös vizét használják majd. A folyamatban lévő beruházás révén 1,4 millió köbméter öntözővíz lesz tárolható a területen, emellett a térségben, Domaszéktől Üllésig, Röszkétől Forráskútig bővül a foglalkoztatás, újabb termőterületeket lehet művelésbe vonni, nő a termelés biztonsága, erősödik a térség gazdasága - hangsúlyozta.

Mórahalmon több mint 6 milliárd forintból válogató- és csomagoló árukezelő központ épül, Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig egy 10 ezer négyzetméter alapterületű, geotermikus energiaellátásra épülő, gépesített zöldség- és gyümölcsmosó, osztályozó, csomagoló, címképző technológiát alkalmazó ipari hűtőházat alakítanak ki 12 milliárd forintból, amely egész évben el tudja látni a hazai tulajdonú hipermarketeket - közölte.

Nagy István hangsúlyozta, a fejlesztéssorozat élénkíti a Homokhátság agráriparát, összeköti a dél-alföldi térséget a Vajdasággal és - az Agrárminisztérium céljaival összhangban - ösztönzi a termelői hálózatok létrehozását. A koronavírus-járvány megmutatta az önellátás fontosságát, amiben a piacok kulcsszerepet tudnak vállalni. Ez nemzetbiztonsági érdek is - szögezte le. A politikus emlékeztetett, társadalmi egyeztetésen van már egy 30 milliárd forint keretösszegű pályázat, amelyben kertészeteket támogatnak hűtő- és tárolókapacitások, üvegházak létrehozásában válogató- és csomagoló technológiák fejlesztésében, valamint energiahatékonysági beruházások végrehajtásában.

Ezen felül 5,5 milliárd forint értékben meghirdetik a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit segítő új pályázatot. A forrásból 2,5 milliárd forint jut a legkisebb termelőknek mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó tevékenység kialakítására, fejlesztésére. A helyi termékek értékesítési lehetőségének bővítését, a piacok, vásárterek kialakítását, fejlesztését 3 milliárd forinttal támogatja a program - fejtette ki.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, az öntözésfejlesztésnek jövőre, a termelési szezon kezdetére el kell készülnie, a többi beruházás lépcsőzetesen, a termelési feltételek kialakítása, javítása után kezdődhet. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta, a vízügyi fejlesztés mintegy százezer ember, több mint ezer gazdálkodó család jövőjét változtatja meg, kétezer hektár üzemi területet tudnak majd öntözni.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.