Vélemény

Bartók Csaba: Nem a duma számít, csak a teljesítmény

Bartók Csaba: Nem a duma számít, csak a teljesítmény

2020. július 22., szerda
Bartók Csaba: Nem a duma számít, csak a teljesítmény

Öt vállalkozásban és egy sportegyesületben is érintett civilként; nem él és nem is akar élni a politikából – mondja határozottan. A szegedi Fidesz elnöke, önkormányzati képviselő, a Modern városok program szegedi koordinátora és néhány napja – Kothencz János helyett - immár a polgári párt választókerületi elnöke is, ennek nevezte ki ugyanis Orbán Viktor. Bartók Csabát nem éppen öltönyös, nyakkendős politikusként képzelné el az ember, de a látszat néha csal, mint ahogy most is. Gyerekkora óta napi téma volt ugyanis a családi asztal körül a politika, érdekli is, van véleménye és „küldetéstudata” is. Ezért döntött úgy egyebek mellett, hogy nem kibicként osztja majd az észt, hogy mit lehetne jobban csinálni, hanem inkább megpróbálja élesben is, tétre. Interjú!

– Mit csinál egy választókerületi elnök (VK)? Mi a dolga?

– Az iskolapadban a negyedik sorban ül a választókerületi elnök. Előtte ül a régiós-, majd a pártigazgató, és legelöl természetesen az elnök, vagyis Orbán Viktor. A Fidesz egy nagyon jól szervezett párt, mindenkinek megvan a pontos és számon kérhető feladata és felelőssége. Ezt a rendszert azonban működtetni is tudni kell, ebben segítenek helyi szinteken a VK-elnökök a szervezet szempontjából. Társadalmi szempontból pedig az a fontos, hogy el tudjunk jutni az emberekhez, igazi és kölcsönös párbeszédet tudjunk velük folytatni, ebben is segítek, városi elnökként is ez a dolgom egyebek mellett.

– Civilben benne van öt vállalkozásban és dolgozik egy kézilabda-egyesületben is. A politikában pedig képviselő, városi elnök, a Modern városok program helyi koordinátora és most már választókerületi elnök is. Nem sok ez így egyszerre?

– Keveset alszom, és a hét minden napján dolgozom, akár éjjelig. Csapatban gondolkodom, mint ahogy mindig. Szerencsére olyan kollégáim vannak, akik bíznak bennem, én pedig bennük, és nagyon jól együtt tudunk dolgozni, segítjük egymást. Nélkülük mindez nem sikerülhetne és szerencsére a családom is nagyon elnéző, megértik a „küldetésemet” és támogatnak benne.

– Általában a választókerületi elnökökből lesznek az országgyűlési képviselőjelöltek is a Fidesznél, vagyis ez így volt eddig legtöbbször. A kinevezése azt jelenti, hogy Ön indul majd 2022-ben a parlamenti helyért?

– Nem rohannék ennyire előre, ez még szóba sem került egyelőre a párton belül sem. Egyébként is, ahogy látja, a Fideszben munkát osztanak, nem pozíciót – ez régi mondás, de igaz. Ha azonban így lesz, akkor nem fogok elugrani a feladat elől. Annál is inkább, mert amire 2018-ban két és fél hónapunk volt, arra most van időnk bőven. Kapkodás helyett nagyon komoly, átgondolt munkát tudunk elvégezni, és sokkal több időnk van a szegediekkel beszélgetni is. Fontos, hogy elmondják a véleményüket, hogy azokat mi be tudjuk építeni a különféle programokba. Úgy gondolom, sokkal jobbak az esélyeink 2022-ben, mint 2018-ban voltak. Szóval optimista vagyok!

– Mi változik azzal, hogy Ön lett tulajdonképpen Szeged választókerületi elnöke, hiszen a másik körzet inkább a Homokhátságból áll – könnyebb is emiatt politikai értelemben a jobboldalnak. Szóval mire számítsanak a jobboldali szegediek?

– Komoly hiányosságaink voltak aktivitásban, szervezettségben; a szegedi Fidesz teljesen szét volt esve. És ennek meg is volt az oka. Most már közel két éve dolgozunk ezen a problémán, és ha lassan is, de azt látom, hogy

emelkedő pályára állt a szegedi jobboldal, persze még rengeteg munka van vissza. Mondom ezt úgy is, hogy elveszítettük a választásokat, ami nem volt nagy csoda, hiszen jó pár környi hátrányból kellett sprintelnünk a legjobb és leggyorsabb futó után, akit számos „névtelen” versenyző tartott a pályán, miközben bennünket meg rugdostak le sorban.

Újfajta szellemiséget és munkamorált próbálunk meghonosítani a helyi szervezeten belül. Haladunk, szeretnénk bizonyítani a szegedieknek, és szeretném, ha bíznának és hinnének is bennünk.

– Botka László a legstabilabb polgármester az országban, 18 éve kirobbanthatatlanul ül a székében. Ön mit gondol, mi lehet ennek az oka?

– Beleszületett a politikába, amit az anyatejjel szívott magába, hiszen édesanyja is ismert politikus volt. Ő és sokan mások abból a körből segítették Botka Lászlót a hatalomba. Civil élete és munkája sosem volt. Az viszont tény, és ezt el kell ismerni, hogy nagyon komoly teljesítmény 18–19 éven keresztül megmaradni ott, ahol neki sikerült. Ezt nagyon ügyesen és ravaszul képes elérni, ráadásul sokszor úgy, hogy nem is ő vívja meg a csatákat, hanem másokat küld maga helyett. A „névtelen futókat”, vagy hívhatjuk őket „ágyúgolyó töltelékeknek” is.

– Abban, hogy Botka ennyire sikeres lehet, azért benne van az is, hogy Szegeden jó ideje nem volt hiteles, szerethető, világos és támogatható célokat felmutatni tudó jobboldal, vagy hogy ne bántsak meg senkit, inkább azt mondom, hogy folyamatos kihívásokkal küszködött a Fidesz. Egészen vad pletykák keringenek a városban a korábbi fideszes potentátok körül.

– Igen, nagyon sok szóbeszéd szól arról, hogy miért nem nőhetett fel az elmúlt 20 évben egy hiteles, szerethető és követhető jobboldali vezető Szegeden.

A korábbi szervezeten belül a széthúzást, az egymás ellen vívott piti háborúkat, az egyéni érdekek előtérbe törését szokták mondani, illetve azt is, hogy sokaknak inkább jobb volt tét nélkül, „örök ellenzékiként” semmit nem csinálni, mint vállalni a vezetéssel és döntésekkel együtt járó felelősséget. És persze hallani azt is, hogy voltak olyan jobboldalinak mondott emberek is, akiket egyszerűen megvásároltak kilóra.

Mindez azonban engem nem érdekel! Rám bíztak egy feladatot, és ameddig én itt leszek, szóba sem jöhetnek olyan dealek, mint amiről korábban hallani lehetett. Ahonnan én jövök, ott a munkát mérték, és aszerint kerülhetett valaki feljebb, ha jól végezte a dolgát. Hiszek ebben a modellben, ezt is várom el a kollégáimtól. Nem a duma számít, csak a teljesítmény.

– Könnyű kérdés jön. Mi a baj Önök szerint Botka Lászlóval?

– Reggelig tudnám mondani, de ennyi időm gondolom, nincs. Így egyetlen mondatba sűrítve, szerintem az a gond Botka Lászlóval, hogy csak az általa kiépített rendszer fenntartásán és működtetésén dolgozik és nem az a célja, hogy Szeged vagy a szegediek nyertesei legyenek a következő 10–20 évnek. Nincsenek távlati elképzelései, tervei és nem születnek emiatt ilyen döntések sem. Csak igen rövidtávú gondolkodást látok, ami ő magáról szól, nem a városról.

– Ez lehet ugyan, hogy így van, de a jelek szerint ezzel a többség nagyon is elégedett, jól elvan a városban.

– Ez így van és ezért nem is lehet hibáztatni a szegedieket. Hadd mondjak egy példát. Ha valaki nem tudja, hogy létezik tenger, sosem mártózhatott meg a sós vízben, akkor az nem is hiányozhat neki, nem is álmodozik róla. Mert nem tudja, hogy létezik ilyen, nem is próbálta, nem is tudja, hogy milyen érzés. Igénye sincs rá emiatt! Így van ez a szegediek jelentős részével is.

Megszoktak valamit, berendezkedtek erre, és mivel nincs előttük más alternatíva, el sem tudják képzelni, hogy sokkal jobban is járnának.

Ebben persze a régi Fidesznek is van felelőssége, mert az elmúlt években, évtizedekben nem volt képes felmutatni és hitelesen képviselni egy ilyen „más Szegedet”. Most azonban hosszú évek után először van idő minderre, és az alapokat már építjük, amire fel tudjuk húzni a házat is. Higgye el nekem,

Szeged sokkal többre lenne képes, sokkal „jobb világ” lehetne itt, mint ami jelenleg van, vagy egyáltalán látszik a világból. Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint. Mi most kinyitjuk az ablakokat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.