Közélet

Verd a kulákot!

Verd a kulákot!

2020. június 29., hétfő
Verd a kulákot!

Péter-Pál nap: földművesünnep. És kegyeleti alkalom. A kulákság kálváriájára is emlékezünk ma, áldozatnapjukon.

1945 hideg telében járunk. Január 7-e, hajnal 5 óra. A külterületi Varga-tanyát fegyveresek közelítik meg. Berontanak. Házkutatás – ordítják. Puskával rémisztgetik a bentieket. És puskatussal nyomatékosítják szándékukat.

A háznép a reggeli etetéshez készült, de annak most nincs itt az ideje. Nem is lesz egyhamar, itt most semmi sem számít, csak az, hogy a szegedi rendőrség hírhedt politikai osztálya kutasson, szimatoljon. És megfélemlítsen. Mert a házigazda egyike a gyanús egyedeknek: az alsótanyai körzet polgárőrségének tagja. Vagyis Bokor Antal embere, aki pedig szocdem, és a legfőbb gátja annak, hogy a törvénykövető polgárőrségből színtisztán kommunista erőszakszervezetet kreáljanak.

Azon a hajnalon Alsó- és Felsőtanya jó néhány portáján szintén házkutatás folyik: mindenütt, ahol Bokorhoz hű polgárőr a házigazda. A különítmény a legkíméletlenebb rendőrökből, a Komócsin Illés vezette politikaiakból áll. De hiába az akció, a megfélemlítés nem sikerül. Tavaszra aztán a Bokor Antal tekintélye miatt addig óvatoskodó kommunisták a polgárőr vezetőt egyszerűen letartóztatják. S nincs már akadály előttük.

Ez a megidézett jelenetsor csak kis előhangját mutatja annak, ami eztán következik. A tanyák népe a következő években soha nem tapasztalt erőszakkal szembesül. A tradíciók szétverése, a hagyományos paraszti életforma feldúlása a cél. A minta a szovjet kolhozrendszer. És eljön 1948: a kommunista hatalomátvétel. Rákosi főtitkár az augusztus 20-ai kecskeméti beszédében kiadja a jelszót: a módos parasztság a szocialista átalakulás gátja, a „dolgozó nép ellensége”, a kulákságot tehát meg kell semmisíteni.

A terror évei jönnek. Rekvirálás, vagyonfoglalás, kitelepítés, internálás. Olykor bebörtönzés. A parasztság a jogfosztás idejét éli. A Komócsin-klán „legfénylőbb” pályát befutott tagja, Zoltán a szegedi pártbizottság 1949-es ülésén kiadja a jelszót: A kulákságnak meg kell törni az öntudatát, bátorságát, össze kell törni a gerincét! Nos, hány gerincet sikerült vajon összetörni? Hány életet sikerült tönkretenni? És hány éltetet oltottak ki? Nincs pontos adat. A titokká tett életsorsok is a megfélemlítést szolgálták. Csupán az 1954-es évben 3500 Csongrád megyei kulákot kerített be az államvédelmi gépezet. Jó néhányuk sorsa azóta is ismeretlen. Az áldozatok emléknapja van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.