Szeged turizmusát is megviseli a járvány, lassú visszaállás várható

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár kezd visszaállni az élet a normál kerékvágásba, az élet minden területére még mindig és várhatóan hosszabb ideig kihatással lehet a koronavírus-járvány. Az egyik nagy vesztes a turizmus, ami Szegeden is komoly bevételkiesést szenvedett. Egyelőre még nem látni, hogy hol a vége.

A koronavírus az élet minden területén változásokat hozott és eddig nem tapasztalt helyzetet okozott az élet minden területén. A turizmus sem kivétel. Az embereknek ugyan megmaradt a kedve a külföldi és belföldi utazásokra, de sokan óvatosak, az ágazat szereplői pedig a megváltozott körülményekhez próbálnak igazodni, bár ez a bizonytalan helyzet miatt nem egyszerű.

A nyári bevételek radikálisan csökkentek a városban

– Elképzelhetetlen szituációba kerültünk, egyik napról a másikra tűntek el a vendégeink – foglalta össze a kialakult helyzetet Zsurka L. Péter. A több szegedi szállodát és vendéglátóegységet üzemeltető cég vezetője hozzátette, hogy március közepétől minden szállásfoglalásukat és rendezvényüket törölték, ami lenullázta a cég bevételeit. – Ez az, amit most újra kell építeni, de még mindig befolyással van a vírus a mindennapokra, hiszen tartani lehet egy második hullámtól is, de az nem előrelátható és tervezhető – ecsetelte az újraindulás nehézségeit a cégvezető.

Szeged turisztikai életében a legnagyobb érvágást a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri évadának törlése jelentette. Újszegeden megtartják az előadásokat, sőt a Dóm téren két, előre nem tervezett egyedi és rendkívüli produkció is készül, de ez csak kisebb mértékben segíti a város turizmusának beindítását. A vendéglátás és a turizmus szereplői egymásra vannak utalva, kölcsönösen próbálják segíteni egymást a nehéz időszakban. Ennek egyik jó példája a kedden bejelentett együttműködés is, amit Szegedi Szabadtéri Játékok és a város nagy szálláshelyei kötöttek: a szabadtéri jegyeket biztosít a két előadásra, amit a városba érkező vendégeknek tudnak kínálni a szállásadók. De ez csak egy kis szelet.

A téli időszak is sokkal nehezebb lesz

Szeged alapvetően nyári város, ebben az időszakban kell megtermelnie a turizmusnak azt a tőkét, amiből a téli, gyengébb forgalmú időszakot túléli. Augusztusig minden turistacsalogató program kiesett, így a borfesztivál és a Szeged-napi ünnepségsorozat is. A városnak ugyan van fürdője, ami télen is üzemel, de az önmagában kevés bevételt hoz a turizmus szereplőinek. Arra pedig egyelőre nincs megoldás, hogy télen is megteljen a város egy-egy hosszabb-rövidebb időszakra.

– Ha most nem tudjuk megalapozni a tartalékokat, akkor nagyon nehéz feladata lesz a turizmusnak és a vendéglátásnak is az év végén és a jövő év elején. Azon dolgozunk és gondolkodunk évek óta, hogy mivel tudjuk idevonzani a turistákat a téli időszakban. Nyáron a szabadtéri az, ami felrakja a várost a térképre, de nem látom azt, hogy belföldön versenyezni tudnánk bármivel a téli időszakban, így pedig nagyon nehezen lehet kilábalni a jelenlegi nehéz helyzetből – adott képet a jövőről Zsurka L. Péter.

Kormányzati segítség lehet az egyik mentőöv

– A belföldi turizmus segítséget kapott és kap kormányzati szinten is, ami könnyebbséget adhat. – A járulékkedvezmények terén adott segítség – például a turisztikai hozzájárulást vagy az idegenforgalmi adót ideiglenesen nem kell befizetnünk– szükséges volt, mert ezeket a költségeket nem tudom hogyan tudnánk kigazdálkodni. Ettől függetlenül vendégre van szükségünk az újraépítéshez, hogy a bevételeinket vissza tudjuk építeni. Ehhez kell a külföldi és átutazó vendég, az egyetem vendégei, de ehhez a vírus hozta bizonytalanságnak kell megszűnnie. Mi is kormányzati pályázatokkal, például hat hónapos bérjárulék-támogatással próbálunk időt nyerni. Terveket készítünk a jövőre, de a bizonytalanság miatt mi sem látjuk, mit hozhat az – mondta a turisztikai szakember.

A legoptimistább jóslatok szerint ha egy enyhébb lefolyású második szakasza is jön a vírusnak, leghamarabb jövő nyáron térhet vissza a normális kerékvágásba a turizmus, igaz, még akkor is kérdés, hogy mi az, ami hosszú ideig nyomot hagy maga után az elmúlt negyedévből.

 

 

Előző sztori

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak 

Következő sztori

Tovább erősödik a nappali felmelegedés