Közélet

Sok buktatóval járhat, ha külföldön vakációzunk

Sok buktatóval járhat, ha külföldön vakációzunk

2020. június 27., szombat
Sok buktatóval járhat, ha külföldön vakációzunk

Több európai ország is megnyitotta határait a külföldiek előtt, ám a turistáknak több papírmunkára kell felkészülniük. Számos kellemetlenséget okozhat az is, ha valaki kint kapja el az új koronavírust. A diszkók, klubok és egyéb népszerű szórakozóhelyek sem mindenhol üzemelnek még - írja a Magyar Nemzet.

Bár számos népszerű turistacélpontként számontartott országban a pandémia alábbhagyásával lazítottak a korlátozásokon, a külföldre látogatóknak sok esetben több adminisztrációval kell számolniuk, ahogy az is nem várt kellemetlenségeket okozhat, ha külföldön fertőződnek meg az új koronavírussal.

A Magyar Nemzet több állam budapesti nagykövetségét is megkérdezte, mire számíthatnak az adott országba látogató magyar turisták. Az EU és EEA államaiból érkezők – így a magyarok is – szabadon beléphetnek Horvátországba érvényes szálláshelyfoglalással, mégis ajánlatos kitölteni ahttps://entercroatia.mup.hrweboldalon található formanyomtatványt, ahol a megszokottnál több információt és személyes adatot is – így e-mail-címet és mobiltelefonszámot – regisztrálnak a járványveszély miatt. A honlapon rögzített információkat összekapcsolják az adott látogató útlevelével vagy a személyi igazolványával, ez pedig jelentősen megkönnyítheti a kinti ügyintézést. Ez különösen akkor fontos, ha valaki Horvátországban fertőződik meg a Covid–19-cel, de a járványveszéllyel, valamint a megelőzéssel kapcsolatos információkat is küldenek a regisztrálóknak.

A Horvátországba utazóknak érdemes kiváltani a sok egyéb államban is hasznos európai egészségbiztosítási kártyát, mivel az ezzel rendelkező EU-s állampolgárok igénybe vehetik az említett betegség kezeléséhez szükséges, illetve halaszthatatlan orvosi ellátást a kórházi kezeléstől a betegszállításig, ha az ideiglenes ott-tartózkodás során merül fel a koronavírus gyanúja. Azt az igazoltan fertőzött turistát – és közeli hozzátartozóit – , akinek egészségügyi állapota nem igényli a kórházi ápolást, a helyi önkormányzat által az ilyen célra kijelölt szálláshelyen, a helyi válságstáb által kijelölt és felszerelt apartmanban, mobilházban vagy más, egyéb szállásegységben különítik el.

A megfertőződött turisták közeli hozzátartozói, utastársai az elrendelt karanténidő lejártát megelőzően is visszatérhetnek hazájukba, miután erről a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok (IHR) rendszerén keresztül konzultáltak hazájuk illetékes egészségügyi szakszolgálatával, illetve megállapodtak a hazájukba történő visszaszállítás módjáról és költségviselőjéről.

Szlovéniában a 112-es számot kell hívnia annak, akinél fennáll a lehetősége, hogy koronavírusos lett. A bejelentőt a tünetek súlyosságától függően tesztelik, és további instrukciókat adnak neki. A pozitív eredményt adóknak a tünetek megjelenésétől számítva 14 napos karanténba kell vonulniuk. Láz esetén akár kétszer ilyen hosszú vesztegzárra kell felkészülni, ha a kezelőorvos úgy ítéli meg. A karantén lehetséges helyszíneit a szlovén egészségügyi minisztérium állapítja meg. A megbetegedett turistákat költségek is terhelhetik az általuk megkötött egészségbiztosítás, valamint az alkalmazott terápia függvényében. Ha koronavírusos beteggel kép kapcsolatba egy kint tartózkodó turista, akkor is kéthetes karanténra kell számítania. Az 500 főnél kisebb tömegrendezvényeket meg lehet tartani Szlovéniában is a megfelelő távolságtartási előírások figyelembevételével, a diszkók és a klubok egyelőre zárva tartanak. Az ország nagykövetsége azt ajánlja, hogy az oda utazni szándékozók folyamatosan kövessék a járványügyi előírásokat, ajánlásokat, mert ezek a pandémiás helyzettel együtt folyamatosan változhatnak. Németországban a föderális rendszer miatt számos döntést az egyes tartományokban hoznak meg, így a karantén-előírások is eltérhetnek. Bár feloldották a beutazási tilalmat az uniós országokra és több más államra vonatkozóan, ám megtagadható a belépés, ha valaki a betegség tüneteit mutatja. Ezekben az esetekben a szövetségi rendőrség döntésébe bevonják az illetékes egészségügyi hatóságot. Csehországba szabadon utazhatnak a turisták a koronavírus szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országokból, köztünk hazánkból is. A közepes, illetve magas kockázatú államok esetében csak különleges okokból – például munkavégzés, családlátogatás céljából vagy más sürgős esetben – lehet a Cseh Köztársaság területére lépni. Marokkóban pedig továbbra is le vannak zárva a vízi és légi határok, csak azok a belföldi járatok működnek, amelyek a külföldön ragadt marokkóikat szállítják haza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.