Közélet

Nagy dugókra számíthatunk a megye határátkelőin

Nagy dugókra számíthatunk a megye határátkelőin

2020. június 30., kedd
Nagy dugókra számíthatunk a megye határátkelőin

Az elmúlt évek nyári idegenforgalmi szezonjának tapasztalatai alapján idén ismét jelentős mértékű határforgalom várható Csongrád-Csanád megye határátkelőhelyein - hangzott el a rendőrök, a pénzügyőrök és a megyei kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján Röszkén.

A nyári nagy forgalmi időszak június utolsó napjaitól egészen szeptember közepéig tart, ami akár szeptember végéig is kitolódhat. A határátkelőhelyek kilépő oldalán június végétől tapasztalható intenzív határforgalom, míg a belépő irányban elsősorban július végétől szeptemberig számítanak torlódásokra az utasok.

A legkritikusabb időszak, mint minden évben, így idén is július utolsó és augusztus első két hete közé tehető, amikor mindkét irányban egyszerre alakulhatnak ki várakozások.

A megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak- mondta el Baukó Levente rendőr alezredes, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője. Hozzátette: a tavalyi évben júniustól augusztus végéig több mint 6,7 millió személy és 2,1 milliónál is több jármű átléptetése történt meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke és a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyet egyaránt. A nyári szabadságok időszakában, a legforgalmasabb hétvégéken ez a szám akár 60 ezerre is nőhet - tette hozzá az alezredes.

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Utóbbi két átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, választhatják a 24 órás nyitvatartással működő kiszombori, nagylaki vagy battonyai közúti határátkelőt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hazai és külföldi társszervekkel együttműködve felkészült a dinamikusan megnövekedett forgalom kezelésére. Emellett felkészültek arra is, hogy szükség szerint valamennyi forgalmi sávot egyidejűleg működtessék, és ha az egyik irányban erősebb a határforgalom, irányváltoztatással az ellenkező irányban további sávokat tudnak nyitni, megnövelve ezzel a határátkelőhely tetszőleges oldalának áteresztőképességét. Tavaly a megnövekedett forgalom miatt többszörelőfordult, hogy egyirányúsították a Röszke Közúti Határátkelőhelyet, ezzel segítve az átutazókat. Az átkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. Emellett az utazás során célszerű a GPS és különböző útvonaltervező alkalmazásokat, eszközöket használni, melyek már a határforgalmi adatokat is jól kezelik, segítségükkel elkerülhetők a nagyobb torlódások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.