Mi történt volna, ha nem írjuk alá a trianoni szerződést?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabó Pál Csaba, a várpalotai Trianon múzeum igazgatója egy néhány nappal ezelőtti interjújában egy sokakat foglalkoztató kérdésre válaszolt: mi lett volna, ha nem írja alá Magyarország a szerződést?

1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, amelynek következtében területe kétharmadával megcsonkították a történelmi Magyarországot. A magyarságot azóta is foglalkoztatja, hogy mi történt volna, ha nem írja alá a magyar küldöttség a szerződést.

— A napokban hallottam egy történész szájából többször, hogy igen megtehettük volna, hogy nem írjuk alá. Ilyen értelemben valóban bármit megtehetünk, de 1920-ban az aláírás megtagadásának semmi realitása nem volt —mondta Szabó Pál Csaba, a várpalotai Trianon múzeum igazgatója. A történész szerint nagyjából lehetett tudni, hogy milyen következményei lettek volna az aláírás megtagadásának.

— Nehezen értelmezhető magyar katonai erővel, teljes diplomáciai elszigeteltséggel és ilyen keretek között egy majdnem teljes mozgósítással lehetett volna számolni. A tétje az aláírásnak az volt, hogy marad-e olyan Magyarország, amely a magyar állam folytonosságát biztosítani tudja. A maradék Magyarország megszállása küszöbön lett volna és ha ez megtörténik, akkor a magyar állam léte komolyan veszélybe került volna. Az eredeti kisantat tervekben a maradék Magyarország megszállása is szerepelt, azaz a kérdés az volt, hogy a maradék Magyarországot is megszállják-e a szomszédos államok, vagy pedig rendkívül nehéz gazdasági, társadalmi, menekültügyi kulturális körülmények között a magyar állam folytonosságát a csonka ország tovább tudja-e vinni. Ebben a helyzetben 1920-ban az aláírás megtagadásának már semmilyen realitása nem volt — fejtette ki Szabó Pál Csaba.

A Pestisrácok.hu oldalnak adott teljes interjút itt nézheti meg, amiben szóba került az is, hogy manapság is rengeteg a tennivaló, hogy a magyar társadalom nagy része kellő információval bírjon arról, mit jelentett és milyen hatása van ma a trianoni döntésnek a Kárpát-medence egészére.

Előző sztori

A Dómban szentmisén emlékeztek meg a trianoni diktátumról

Következő sztori

Emlékérmet kapott a megyei katasztrófavédelem