Közélet

Könnyebben juthatnak családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők 

Könnyebben juthatnak családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők 

2020. június 2., kedd
Könnyebben juthatnak családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők 

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin hozzátette, hogy az Egyesült Királyságból hazatérők nehezen tudták igazolni a kinti jogviszonyukat, ezért annak igazolására - a csok igénylésénél - biztosított lesz nekik a méltányossági eljárás lehetősége. Az államtitkár a változások között említette azt is, hogy a babaváró támogatás igénylésekor a mozaikcsaládoknál sem lesz feltétel az első házasság, és a diplomás gyed időszaka is beleszámít a tb-jogviszony időtartamába. A jelzáloghitelek csökkentése pedig akkor is igényelhető, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van - tudatta. Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy nehezebb időszakokban a nyugdíjasok megszorításokra számítanak, a kormány azonban 2010-ben ígéretet tett, miszerint nemcsak megőrzik, hanem emelik is a nyugdíjak vásárlóértékét. A jövő évtől fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja, és szélesebb körnek is jár majd, mint korábban - mondta az államtitkár.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.