Közélet

Komoly bírság vár a Tisza virágzásának megzavaróira

Komoly bírság vár a Tisza virágzásának megzavaróira

2020. június 15., hétfő
Komoly bírság vár a Tisza virágzásának megzavaróira

A kérészek két órát sem élnek, kétéves, a folyó medrében történő bebábozódás után kelnek életre, az igen látványos násztánc és a párzás után lerakják a petéiket, majd elpusztulnak – innen ered a kérészélet rövidségére utaló mondás is– írja a Magyar Nemzet.

Az idei száraz nyárelő következtében hamarabb indult be a Tisza virágázása is. Védett rovarfaja, a „tiszavirág”, azaz a kérész rajzását a rendőrök és a természetvédelmi őrök közös szolgálatok során ellenőrzik. Idén június 13-ától tilos a folyón 15 km/h sebességnél gyorsabban haladni, tilos az állatfaj bárminemű, véletlen elpusztítása is, 150 000 forint bírsággal sújtható a szabályok megszegője.

Nagy Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park természetőre évek óta óvja és vigyázza a kérészek virágzását, ilyenkor a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőreivel együtt szállnak vízre június 13-ától két héten át minden este. Két motorcsónakkal, ellentétes irányban ellenőrzik a folyót és a Tisza-tó környékét. A szakértő, a Tisza minden titkát ismerő, természetimádó rendészek szerint idén a forró június eleji időjárás következtében hamarabb indulhat be a Tisza virágzása, a kérészek az átlagos időpontnál két héttel korábban keltek ki hároméves, a folyó medrének falában töltött álmukból. A különleges, védett, a világon egyedülálló rovarok rajzása gyönyörű látványt nyújt a természet, a Tisza szerelmeseinek.
A kérészek rajzása, vedlés-átváltozása, násztánca, az utódok petéinek lerakása nagyon gyors lefolyású. A rendőrök és a természetvédelmi őrök feladata, hogy senki ne zavarhassa a tiszavirág rövid életét, a következő nemzedék is gyönyörködhessen ebben az egyedülálló természeti jelenségben.
A rendőrség statisztikái szerint évek óta akad jogsértés a Tisza virágázása idején, mindig akad olyan motorcsónak-vezető, aki nem tartja be a sebességkorlátozást. Ha belehajt egy kérészrajba, több tucat rovart pusztíthat el. A horgászok is szeretik a kérészt, a Tisza őshonos nemes halfajtája, a kecsege szinte csak a kérészre harap. A horgászok előszeretettel gyűjtik a kérészeket a rajzás idején, de a természetvédelmi jogszabályok alapján az elhullott egyedek begyűjtése is külön engedélyhez kötött. A pecásoknak fel kell készülniük arra, hogy a Tisza virágzása során az ellenőrzés alá vont sporthorgászok csalijait is megvizsgálják. A jogszabály egyetlen rovar természetvédelmi értékét is 10 000 forintban állapította meg. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. Engedély szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához. Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a rovarból csak egy példányt is szándékosan elpusztít. A rendőrök és a természetvédelmi őrök vigyáznak a rovarok keltetőhelyeire is; aki ezt a telepet rombolja le, már nem szabálysértést, hanem bűncselekményt követ el. Ez érvényes arra is, aki jelentős mennyiségű egyedet (eszmei értékét figyelembe véve tíz darabnál többet) gyűjt be. Idén a koronavírus-fertőzés miatti veszélyhelyzetből adódóan a Hortobágyi Nemzeti Park nem hirdet szakvezetéssel egybekötött, tiszavirágzást megfigyelő túrákat. Egyéni túrákra, vízi túrákra van csak lehetőség, leginkább a Tisza-tó környékéén. A park munkatársai folyamatosan adnak majd hírt, hogy a Tisza melyik szakaszán éppen hol tart a kérészek rajzása, folyamatosan figyelik a folyót, hogy a legelső kérészek megjelenésétől tudják értesíteni a túrázókat. Idén ebben a speciális helyzetben is igyekeznek a tiszavirágzás szempontjából legjobbnak ígérkező napokat kiválasztani.A park honlapján megadott információksegítségével bárki igazi természetbúvárként vehet részt a természeti jelenség folyamatának megfigyelésében. 2013 júniusában a Tisza csongrádi szakaszán egy motorcsónak vezetője megszegte a kérészek rajzására vonatkozó sebességkorlátozást és a megengedett érték háromszorosánál gyorsabban hajtott bele egy rovarrajba. A sporthajót vezető 33 éves budapesti férfinak nem volt szerencséje, mutatványát többen észlelték, képen is rögzítették, ezek alapján a rendőrök a feljelentést követően percek alatt azonosították a hajót. A jogsértő nem is tudta, mit csinál, a rovarok tetemeitől sem tisztította meg motorcsónakja orrát és fedélzetét, ez elég bizonyíték volt a súlyos, bűncselekmény kategóriájába tartozó jogsértésre. A természetvédelmi bírság mellett a bíróság pénzbüntetésre ítélte, valamint két évre bevonta a kisgéphajó vezetésére jogosító engedélyét, újra kellett vizsgáznia, így ez a kaland kétmillió forintba került.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.