///

Kijelölték Csongrád-Csanád megye természetes strandjait

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád-Csanád megyében is kijelölték a kormányhivatalok a szakhatóságok bevonásával a természetes fürdőhelyeket.

A megyében az alábbi fürdőhelyeket minősítették a szakemberek:

 • Sziksósfürdő Strand és Kemping, Szeged (állóvíz)
 • Naturista Strand és Kemping, Szeged (állóvíz)
 • Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark (állóvíz)
 • Tiszasziget Turisztikai Központ Szabadstrand (állóvíz)
 • Sun City Szabadidőközpont, Hódmezővásárhely (állóvíz)
 • Mártély, Holt-Tiszai szabadstrand (állóvíz)
 • Algyői Szabadstrand (folyóvíz)
 • Mindszen,t Tiszai Szabadstrand (folyóvíz) – vélelmezhetően az áradás miatt az ütemterv szerint esedékes vízminőség ellenőrző vizsgálat nem lett megfelelő eredményű, ezért jelen pillanatban a fürdőhely zárva
 • Maros Kalandpark Strandfürdő (folyóvíz) – vélelmezhetően az áradás miatt az ütemterv szerint esedékes vízminőség ellenőrző vizsgálat nem lett megfelelő eredményű, ezért jelen pillanatban a fürdőhely zárva
 • Szentes, Tiszai Partfürdő (folyóvíz) – áradás miatt a fürdőhely üzemeltetői döntés alapján előreláthatóan június 30-ig zárva
 • Csongrád Körös-toroki Partfürdő (folyóvíz)

A természetes fürdővizek minősége a csapadékviszonyok, áradások, az előforduló szennyeződések, az adott víz természetes vagy mesterséges vízpótlási körülményeinek, lehetőségeinek függvényében változhat, a szabadstrandok működése ezért bármikor módosulhat.

A természetes fürdőhelyek kijelölését január 1-től a kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai végzik a szakhatóságok (vízvédelmi hatóság, honvédelemért felelős miniszter, vízirendészeti rendőrkapitányság) és a fürdőhely fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének bevonásával. A kijelölés állóvízen visszavonásig, míg folyóvízen a fürdési idény végéig érvényes.

A fenti fürdőhelyek kijelölési eljárása során a helyszíni ellenőrzések megtörténtek, az üzemelés megkezdésének higiénés feltételeit a COVID-19 járványvédelmi készültség alatt elvárt humán egészségvédelemi szempontok (1,5 m távolságtartás, kézfertőtlenítés, fokozott felületfertőtlenítés és takarítás, zárt terek szellőztetése) figyelembe vételével valamennyi üzemeltető biztosítja.

A biztonságos fürdőzéshez azonban az is szükséges, hogy a fürdőzők is betartsák a rájuk vonatkozó előírásokat!

A fürdővizek minősítése alapján a besorolást az NNK a következő fürdési idény megkezdése előtt valamennyi fürdővízre a honlapján közzéteszi. Azok a fürdővizek, amelyek esetén nem áll rendelkezésre elegendő minta (pl. mert újonnan létesültek, vagy nem tartották be a vizsgálati ütemtervet) „nem besorolható” minősítést kapnak. Az országban üzemeltetett természetes fürdőhelyekkel kapcsolatosan rendelkezésre álló tájékoztatók a Nemzeti Népegészségügyi Központ/ Szakterületek/ Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály/ Dokumentumtár (https://www.nnk.gov.hu) helyen érhetőek el.

Előző sztori

A Tisza csongrád-csanádi szakaszán is folytatódik a szúnyogirtás

Következő sztori

Rendőrségi vizsgálat indult a kikötő ügyében