Közélet

Elhunyt Földi Teri, a szegedi színház egykori üdvöskéje

Elhunyt Földi Teri, a szegedi színház egykori üdvöskéje

2020. június 3., szerda
Elhunyt Földi Teri, a szegedi színház egykori üdvöskéje

Elhunyt Földi TeriJászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja 86 éves volt - olvasható a színház honlapján.

Földi TeriMartonvásáron született, 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a

Szegedi Nemzeti Színház

színművésze volt. Alakított olyan nagy Shakespeare-hősnőket, mint Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia, játszotta Molnár Ferenc Olympiájának főszerepét, Bertolt Brecht Koldusoperájának Pollyját, Bródy Sándor A tanítónő című darabjának címszerepét. 1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának volt a tagja. Ez idő alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró bádogtetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, vagy a Vérnász. Utoljára az Iglódi István által rendezett Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői. Eközben több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, a Szomszédok. Emellett számos nagy sikerű filmben szinkronizálta például Glenn Close-t vagy Jane Fondát, és az ő hangján szólal meg magyarul a Szívek Szállodájában Emily Gilmore. Dargay Attila rajzfilmjében, a Vukban a kis róka édesanyjának, Ínynek kölcsönözte a hangját. Földi Terit1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át. 2000-2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja volt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.