Közélet

Csúcsra járt a jégkármérséklő rendszer

Csúcsra járt a jégkármérséklő rendszer

2020. június 1., hétfő
Csúcsra járt a jégkármérséklő rendszer

Feladták a leckét május utolsó napjai a hazai jégkármérséklő rendszernek. Az agrárkamara adatai szerint nem volt olyan nap, hogy ne kellett volna elindítani a talajgenerátorokat az országban. A fokozott védekezésnek köszönhetően csupán kisebb, kárt nem okozó jégszemek hullottak a földekre – írja a Magyar Nemzet.

A jégkármérséklő rendszer elmúlt két évi működésének legnehezebb időszakát hozta el május utolsó hete. Nem volt olyan megye, ahol legalább egyszer ne lett volna heves zivatar. Az üzemeltetésért felelős Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elemzése szerint május 25-től az országban található mind a 986 talajgenerátor reggeltől estig üzemelt. Bár a talajgenerátoros jégeső-elhárítás lényegesen csökkenti a jégfelhőkben kialakuló jégszemek méreteit – megfelezi, jó esetben harmadolja azokat –, megakadályozni nem tudja a zivatarfelhők kialakulását.

A fokozott védekezés ellenére ezért az ország néhány pontján így is hullott jégeső. Az intenzív védekezésnek köszönhetően azonban csupán borsószem és búzaszem nagyságnyi jégről érkeztek jelzések az ország összes megyéjéből.

Közép- és Kelet-Európa nagy részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű ciklon határozta meg, amely a Kárpát-medencében május 25. és 27. között kedvező feltételeket biztosított a záporok, zivatarok kialakulásához. Hazánkban jégeső, míg határainkon túl zivataros, viharos szél, jelentős csapadék és jégeső, néhol nagyobb havazás is előfordult. A generátorok folyamatos működtetése ellenére is rekordmennyiségű jégbejelentés érkezett a gépek kezelőitől. Ha a rendszer nem üzemelt volna a héten, akkor több helyen, cseresznye és dió nagyságú jég is kárt tudott volna tenni.

Ennek oka, hogy a megszokotthoz képest jóval alacsonyabban volt most az a magasság a felhőzetben, ahol a hőmérséklet eléri a nulla fokot. A meteorológiai szakemberek szerint május második felében a fagypont általában 2500-3000 méteres magasságon fordul elő, ezen a héten azonban a 2000 métert alig haladta meg. Ilyenkor a jégszemeknek kevesebb idejük van a földet érésig, ami idő alatt elolvadhatnának. Az ország teljes területét lefedő jégkármérséklő rendszert a Vidékfejlesztési program keretében, 1,8 milliárd forint uniós támogatással 2018 tavaszán építették ki. A rendszer működtetésére az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évente 1,5 milliárd forintot biztosít az agrárkamara számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.