///

Betegségek helyett ipari forradalmat hoz az 5G

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár rengeteg tévhitet terjesztenek róla, az ötödik generációs mobilhálózat kiépítésén már szinte a világ minden táján nagy erőkkel dolgoznak. Vegyes fogadtatása ellenére a teljes 5G-s lefedettség a közeljövőben elkerülhetetlen, hiszen az okosvárosokra és az okosgyártásra gyakorolt hatása révén a negyedik ipari forradalom alapköve lesz. Egy átlagos felhasználónak azonban még nem érdemes megrohamoznia a boltokat amiatt, hogy lecserélje kommunikációs eszközeit – írja a hirado.hu.

Az 5G-s hálózat nemcsak a negyedik után következő generáció, hanem alapvetően alakítja át a mobilközlést. Míg az első, második, harmadik, negyedik generációs hálózat arra szolgált, hogy az emberek egymással beszélni tudjanak, illetve egyre nagyobb sebességgel legyenek képesek interneten keresztül adatokat lekérni, addig az 5G elsősorban a gépek és az okoseszközök mobilhálózata lesz” – mondta Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakember, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a hirado.hu-nak.

Hozzátette: ez hatalmas különbséget jelent ahhoz képest, ahogy most kommunikálunk, ugyanis az emberek egy cella környékén jellemzően néhány százan vannak, viszont egy olyan okosvárost, ahol egy cellán belül adott esetben több ezer vagy több tízezer kommunikálásra kész okoseszköz van, a jelenlegi körülmények között nem lehet kiszolgálni.

Példaként említette, hogy az 5G-nek egy mobilhálózaton belül egyszerre kell kiszolgálnia azt, ha egy okoseszköz a betonba ágyazva éveken keresztül másodpercenként küld egy rövid üzenetet, valamint azt is, ha egy önvezető autó 130 km/h-val közlekedik, mindezt úgy, hogy közben nem megy neki a többi önvezető autónak.

Összefoglalva: az 5G-s hálózat a negyedik ipari forradalom építőköve – de az „okos városoké” és az „okos gyártásé” is – fogalmazott.

Tévhitek tömkelege terjed az 5G egészségügyi hatásairól

Az 5G-ről többek közt olyan álhírek terjednek, hogy a mikrohullámú jelek kibocsátásával rákot és komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezt azonban már rengeteg tudományos kutatás cáfolta.

Az elektromágneses sugárzás biológiai hatásaival foglalkozó szakértők szerint a rádióhullámok magasabb frekvencián biztonságosabbá válnak, nem veszélyesebbé – írta a New York Times, amely a cikkében az ötödik generációs hálózattal kapcsolatos tévhitek kiváltó okára kereste a megoldást.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Szerszámgéptolvaj bukott le Csanyteleken

Következő sztori

Online pénzügyi vetélkedőn bizonyítottak Csongrád megye diákjai