Egyetem

Az Európai Bizottság főtanácsadója lett egy szegedi professzor

Az Európai Bizottság főtanácsadója lett egy szegedi professzor

2020. június 22., hétfő
Az Európai Bizottság főtanácsadója lett egy szegedi professzor

A Széchenyi-díjas biológus abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont akadémikusát az MTA elnöke, Lovász László jelölte a testületbe.

Az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói testületének tagjai lefedik a főbb tudományterületeket. A jelölést tudományos szervezetek, így elsősorban akadémiák, egyetemek készítik el, és nyújtják be az Európai Bizottsághoz – derül ki az MTA

interjújából

.

A döntés során több szempontot vesznek figyelembe, elsősorban a szakmai kiválóságot és azt, milyen tudományterület képviseletére van szükség a csoportban.
Abban a munkacsoportban kezdtem el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, de hosszabb távon minden egyéb járvánnyal és bármiféle krízishelyzettel foglalkozik. Hogyan lehet ezekre felkészülni, mit lehet tenni az adott helyzetben, illetve hogyan lehet a válsághelyzetekből a lehető legjobban kikerülni. Ez utóbbi esetben nem a régi rendszer visszaállítása az elsődleges cél, hanem az, hogy hogyan lehet a lehetőségeket kihasználva új alapokra helyezni például a gazdaságot”– árulta el Kondorosi Éva. A csoport a koronavírus kapcsán jelenleg egy nyilatkozat összeállításán dolgozik Paul Nurse Nobel-díjas biológus vezetésével, amelyet még júniusban átadnak az Európai Bizottságnak. Kondorosi Éva a mostani, három évre szóló kinevezése mellett a nemzetközi tudományos életben is megtartotta fontos megbízatását az Academia Europaeában, ahol egyrészt tagja a vezető testülete, másrészt a Biokémia és Molekuláris Biológia szekció elnöke is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.