Közélet

A testvéreket segíti az illetéktörvény módosítása

A testvéreket segíti az illetéktörvény módosítása

2020. június 13., szombat
A testvéreket segíti az illetéktörvény módosítása

A testvéreket tehermentesítené a Fidesz két alelnöke, Novák Katalin és Kósa Lajos az illetéktörvény általuk kezdeményezett módosításával, amelyről a Mandiner online kiadásában megjelent páros interjúban beszéltek. A testvérek közötti öröklés és ajándékozás után fizetendő 18 százalékos illeték eltörlését indokolva arról beszéltek, "az államnak nincs keresnivalója a családi vagyonokban".

Kósa Lajos felidézte, hogy 2010 augusztusában bevezették az egyenesági rokonok közötti örökösödési és ajándékozási illetékmentességet, 2013-ban lehetővé tették, hogy illetékmentes legyen az öröklés és ajándékozás a házastárs szüleitől is, majd ezt kiterjesztették a házastársakra is. "Most a testvéreket szeretnénk tehermentesíteni" - tette hozzá. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az, hogy családon belül hogyan kívánnak gazdálkodni a már adózott jövedelemmel, az abból létrejött vagyonnal, olyan kérdés, amibe az állam nem szeretne beleszólni. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint a javaslat csak a tehetősebb családoknak segít, azt válaszolta: a baloldal szerint a javaslat remek alkalom arra, hogy vitát folytassanak a kormány családpolitikájáról az Országgyűlésben, és ebben a "Jobbik folyamatosan védte a Demokratikus Koalíció becsületét". Közölte, a korábban kormányon lévő ellenzék "hosszú bűnlajstrommal rendelkezik a magyar családoknak való károkozás terén". Novák Katalin a többi között felidézte, hogy a baloldali kormányok megszüntették a családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatást és a 13. havi nyugdíjat, hagyták elszállni a rezsiárakat és a családi pótlékot tervezték megadóztatni. Kósa Lajos a kritikákkal kapcsolatban azt emelte ki, a javaslat másik "támadási pontja", hogy csak a gazdag családoknak kedvez. "A Párbeszéd be is nyújtott egy módosító indítványt, hogy töröljük el az egészet" - fogalmazott.

Megjegyezte, hogy éppen a gazdagoknak nem jelent sokat az illetékmentesség, mert nekik van pénzük, ki tudják fizetni a 18 százalékot, "vagy jó pénzért tudnak ügyvédet fogadni, hogy kicselezzék a törvényt".

"Annak az átlagembernek viszont, aki szülei vagy jelen esetben testvére 70 négyzetméteres társasházi lakását örökölné vagy kapná ajándékba, nincs több milliója készpénzben az illetékre" - mondta Kósa Lajos. Arról, hogy a DK azt kérte, legyen 25 millió forint az értékhatár felső plafonja, Kósa Lajos úgy vélekedett: a DK "bizonyára nem tudja", hol tartanak ma a lakásárak, "vagy rosszindulatból keverik a kártyát".

Hangsúlyozta, a családtámogatás "ma a legkevésbé sem hitelekre", hanem adókedvezményekre és vissza nem térítendő támogatásokra épül.

"A most benyújtott módosítással egyébként azt is szeretnénk kifejezni, hogy a testvéri kapcsolatok - beleértve a féltestvéreket és az örökbefogadott testvéreket is - ugyanolyan fontosak, mint a szülő-gyermek kapcsolatok" - hangoztatta Kósa Lajos. Novák Katalin erről azt jegyezte meg, hogy a baloldal ismét próbálja megkeseríteni az örömét azoknak, akik támogatást kapnak. "Ugyanezt teszik a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjprémium vagy korábban az Erzsébet-utalványok kapcsán is" - mondta.

Hozzátette: rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a törvényjavaslat benyújtását követően, "az emberek örülnek neki, és ez a lényeg".

Kósa Lajos jelezte: gondolkodtak azon is, hogy lehetővé teszik az unokahúgok és unokaöccsök illetékmentes öröklését, de elfogadták a Pénzügyminisztérium érvelését, miszerint egyelőre tegyék meg a ostani módosítást. "Ha pedig a költségvetés további lehetőségekre ad esélyt, akkor nézzük meg, mit lehet még tenni" - zárta szavait Kósa Lajos.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.