A Dómban szentmisén emlékeztek meg a trianoni diktátumról

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált a múltra emlékező és a jelenért hálát adó szentmisét.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye templomaiban Trianon 100 éves évfordulóján 16 óra 32 perckor 5 percre megszólaltak a harangok a keresztény gyökerekből táplálkozó nemzeti összetartozás kifejezéseként. Az igazságtalan és sok szenvedést okozó eseményre emlékezve, hálából azért, hogy napjainkban békében és szabadon, határoktól függetlenül erősíthetjük és gazdagíthatjuk nemzeti összetartozásunkat és építhetjük kapcsolatainkat a környező népekkel.

A harangszó után a Dómban Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált a múltra emlékező és a jelenért hálát adó szentmisét. Prédikációjában kiemelte, hogy Trianon megkínozta a nemzetet, de a jelenben teljes szabadságban gazdagíthatjuk, szolgálhatjuk a nemzeti összetartozást.

A szentmisén beszédet mondott Balog Zoltán református lelkész, egykori országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, hogy az elcsatolt országrészek magyarjai Trianon után őrizték magyarságukat, ápolták hagyományaikat. – Hálát adunk és köszönjük elsősorban a teremtő és szabadító Istennek az ellenállók hitét és erejét – mondta.

Néma maradt a Dóm harangja
Sokan gyűltek össze délután a Dóm téren, hogy közösen emlékezzenek Trianon 100 éves évfordulójára. Bár városszerte megszólaltak a harangok 16 óra 32 perckor, de a Dóm tornya néma maradt. Az okokra Kiss-Rigó László a szentmisén adott magyarázatot. A templom felújítási munkálatai miatt a harangszó előtt néhány perccel egy áramszünet akadályozta meg a harangzúgást. A téren állók így a város harangjait hallva emlékeztek, majd a tömegből egy ember elszavalta József Attila “Nem, nem soha!” című versét.

Előző sztori

Új képzés indul a makói mezőgazdasági szakgimnáziumban

Következő sztori

Mi történt volna, ha nem írjuk alá a trianoni szerződést?