Közélet

Új esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

Új esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

2020. május 20., szerda
Új esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

A nemzeti régiók európai polgári kezdeményezését elindító SzékelyNemzeti Tanács (SZNT) úgy értékeli: további fél évet kapott az aláírásgyűjtésre, és arra, hogy a kezdeményezés érvényességének második - területi - feltételét is teljesítse.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az SZNT az Európai Bizottság szerdai javaslatára reagált, amely szerint valamennyi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés esetében hosszabbítsák meg fél évvel a támogató aláírások gyűjtését. A hosszabbítást amiatt kérték az érintettek, hogy a koronavírus-járvány, és az emiatt bevezetett korlátozások ellehetetlenítették a kezdeményezés népszerűsítését és a papír alapú aláírásgyűjtést. Az SZNT ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a halasztás egy javaslat, amit az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Közleményben üdvözölte a határidő kitolását az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is. A Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége reményét fejezte ki, hogy "az EU intézményei, valamint a magyarellenes erők nem gördítenek akadályt a határidő meghosszabbítása elé, és így az elkövetkező hat hónapban összegyűlhet a kellő mennyiségű szignó az eddig hiányzó országokból is". A pártszövetség arra utalt, hogy a szabályzat szerint egy polgári kezdeményezés akkor érvényes, ha támogatására sikerül egy év alatt összegyűjteni egymillió aláírást, úgy, hogy az aláírások száma hét országban haladja meg az illető ország EP-képviselői számának hétszázszorosát.

A nemzeti régiók polgári kezdeményezését több mint 1,2 millió EU-állampolgár támogatta, de a küszöböt csak három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült átlépni.

Az EMSZ kijelentette: folytatják az aláírásgyűjtést, hogy akár kétmillió aláírással "hangsúlyosan és megkerülhetetlenül" helyezzék fel "az európai döntéshozók problématérképére" "a nemzeti régiók tudatos elsorvasztására törekvő állampolitikákat, valamint ugyanezen régiók megvédésének halaszthatatlan szükségszerűségét". A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés azt kéri, hogy az EU kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Biztosítsa e régiók számára az esélyegyenlőséget az EU-s pénzforrások elérésében úgy, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.