Közélet

Több helyen balesetveszélyesek a szegedi kerékpárutak

Több helyen balesetveszélyesek a szegedi kerékpárutak

2020. május 20., szerda
Több helyen balesetveszélyesek a szegedi kerékpárutak

Múlt heti cikkünk után a város több pontjáról jeleztek úthibákat, amelyekre a szakemberek azt mondják, hogy balesetveszélyesek. Az SZKHT azt mondja: rendszeresen ellenőrzik ezeket és javítják.

Múlt hét végén egyik olvasónk jelezte, hogy a Boldogasszony sugárúton a bicikliút közepén akkora úthiba van, hogy abba belehajtva kerékpárjában 25 ezer forintos kár keletkezett. Azóta több olvasónk jelezte, hogy az csak "csepp a tengerben" és sorolták a helyeket, ahol hasonlóan rossz állapotban vannak a kerékpárutak. Egy bicikliboltban dolgozó olvasónk is jelentkezett, ő azt írja, hogy nagyon elhanyagoltak a kijelölt kerékpáros utak a városban.

– Aki kerékpárral jár, az tapasztalhatja, hogy a kerékpárutak tragikus állapotban vannak. A szóban forgó kátyú már tavaly nyáron is ott volt, de érdemes a Móravárosi körúton, a Kálvária sugárúton, a Vadaspark környékén tekerni, vagy éppen a Dóm téren. Évek óta növekvő kisebb nagyobb repedések vannak az utakon – írta Károly.

A múlt heti cikkünkben megírtuk, hogy olvasónknak a Boldogasszony sugárút és a Vitéz utca sarkán lévő kátyúban 25 ezer forintos kára keletkezett a kerékpárjában. Megkérdeztük az SZKHT-t, hogy ilyen esetben hogyan lehet kártérítést kérni. "Kártérítési igényt írásos formában kell benyújtani társaságunkhoz és minden esetben igazolni kell a jogalapot! A beérkezett iratokat követően kerül a biztosító felé bejelentésre a káresemény. A biztosítótársaság a kárügyet körültekintően kivizsgálja és dönt arról, hogy helyt ad-e a kárigénynek, vagy elutasítja azt. Amennyiben jogos a kárigény és összegszerűségében is helytálló, abban az esetben kifizetésre kerül a kárigény – írták válaszukban.

A rendszeresen kerékpárral közlekedő és azokat szerelő férfi ugyan nem tartja számon, de nagyon sok biciklit szerel az úthibák miatt keletkezett meghibásodások miatt. Néha nem is tudja, aki odaviszi a biciklijét, hogy a baj a rendszeres zötykölődés miatt keletkezett. – Mindamellett, hogy egy-egy nem azonnal jelentkező hiba balesetveszélyes lehet, maga a kátyú is okozhat balesetet. Belehajtva az egyensúlyunkat elveszítve egy esésből komoly sérüléseket is szerezhetünk – részletezte a veszélyeket.. Megkérdeztük aa Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t (SZKHT), hogy milyen sűrűn ellenőrzik és javítják a kerékpárutakat. Válaszukban azt írták, hogy a bringautak állapotát a jogszabálynak megfelelő gyakorisággal, negyedévente ellenőrzik. A forgalmat zavaró lokális burkolathibát – a burkolat sérülés állapotától függően – 30 napon belül, illetve az éves karbantartási program szerint javítanak. Válaszukban azt is megírták, hogy aki hibát talál a kerékpárutakon, az jelezheti az SZKHT-nak a

https://www.szkht.hu/bejelentesek

oldalon. Sándor Judit fotóriporter kollégánk tegnap városszerte jó néhány kisebb-nagyobb hibát talált a kerékpárutakon.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.