Közélet

Minden gyermeknek biztosítani kell az ügyeletet

Minden gyermeknek biztosítani kell az ügyeletet

2020. május 6., szerda
Minden gyermeknek biztosítani kell az ügyeletet

Minden gyermeknek kötelező bölcsődei, óvodai és iskolai ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány ideje alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

Novák Katalin azt mondta, hogy a járvány miatt a települések polgármestereinek döntése alapján a bölcsődék és óvodák körülbelül felét zárták be, és jelenleg a bölcsődés és - óvodáskorú gyerekek csak három százalékánál élnek ezzel a lehetőséggel. Nemcsak a közvetlenül a veszélyhelyzetben érintett területeken dolgozók kérhetik az ügyeletet, hanem mindenki, aki munkahelyére bejárva dolgozik, és nem tud gondoskodni gyermeke felügyeletéről - emelte ki az államtitkár.

Emlékeztetett: az önkormányzatok nem kérhetnek pénzt az ügyeletért, annak ideje alatt az étkezést is biztosítaniuk kell, egy csoportban legfeljebb öt gyerek lehet, a szülőknek pedig csak nyilatkozniuk kell arról, hogy tudomásuk szerint nem fertőző beteg a gyerekük. Orvosi igazolásra tehát nincs szükség - hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Tudatta, hogy a bölcsődei és óvodai ügyeletben foglalkoznak is a gyerekekkel, az iskolában pedig a digitális oktatáshoz eszközöket biztosítanak a tanulóknak, minden intézményben fertőtlenítenek, betartják a közegészségügyi előírásokat, és a dolgozók megfelelő védőfelszereléseket kapnak. Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a munkaadók munkahelyi gyermekfelügyeletet szervezhetnek a dolgozóik 14 év alatti gyermekeinek reggel 6 és este 6 óra között. A munkaadónak csak bejelentési kötelezettsége van, a gyermekfelügyeletet biztosító személy alkalmazása után adókedvezményt kap, a szülőknek pedig ebben az esetben is nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermeküknek nincs fertőző betegsége - tette hozzá. Novák Katalin azt mondta: a cél az, hogy mindenki biztonságban tudhassa a gyermekét, és semmi se akadályozza azt, hogy helytállhasson a munkahelyén.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.