Közélet

Megszüntetik a tranzitzónákat Magyarországon

Megszüntetik a tranzitzónákat Magyarországon

2020. május 21., csütörtök
Megszüntetik a tranzitzónákat Magyarországon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a védekezés hatékony volt, annak első fázisa sikerrel zárult, a betegség tömeges elterjedését sikerült megállítani.

Hozzátette: a járványveszély továbbra is fennáll. Az elmúlt napok többségében többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek. A védekezés második szakaszában védelmi intézkedések léptek a kijárási korlátozások helyére – mondta a miniszter, azt kérve, hogy ezeket mindenki tartsa be. Gulyás Gergely összességében sikeresnek ítélte a védekezést,

a kormány időben hozta meg a legfontosabb döntéseket és a polgárok is fegyelmezettek voltak.

Kiemelte: az Operatív Törzs továbbra is fennmarad és a járványügyi készültség is megmarad az egészségügyben.

A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrend megszüntetéséről határozzon jövő hét kedden

– mondta a tárcavezető. Azokat a szabályokat kell fenntartani, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a védekezéshez, a járványügyi készültséghez.

Van számtalan rendelet, ami túlnyúlik a veszélyhelyzeten, például a lejárt okiratok december 31-ig tartó érvényessége, ezeket a szabályokat fenntartjuk

– fogalmazott. A miniszter kitért arra is, hogy az Európai Bíróság tranzitzónával kapcsolatos ítéletével a magyar kormány nem ért egyet, károsnak tartja.

A tranzitzónákat a kormány megszünteti,

aki idegenrendészeti őrizetben volt – 4 személy – ők ebben maradnak. Aki más miatt tartózkodik a tranzitzónákban, azt menekültügyi befogadó központra szállítják. Aki tehát menekültügyi kérelmet kíván benyújtani, ezentúl a külképviseleteken teheti meg. Menekültstátusz iránti kérelmet az országhatáron kívül lehet benyújtani. A gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán Gulyás Gergely elmondta, jelenleg 101 447 fő részesül álláskeresési járadékban, foglalkozás helyettesítő támogatásban pedig 71 235 fő.

Összesen tehát mintegy 173 ezer ember van, aki szeretne dolgozni, de nem talált munkát.

Gulyás Gergely közölte: jövő kedden törvényt nyújtanak be, amelyben azt kérik az Országgyűléstől, hogy hozzon döntést a rendkívüli jogrend megszüntetéséről, és járványügyi készültség fenntartásáról.

Azokat a szabályokat kell fenntartani, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a védekezéshez.

Van számtalan rendelet, ami túlnyúlik a veszélyhelyzeten, például a lejárt okiratok december 31-ig tartó érvényessége, ezeket a szabályokat fenntartjuk – fogalmazott. Gulyás Gergely hangsúlyozta: összesen 221 ezer munkahelyet sikerült eddig megóvnia a kormánynak, eddig 5000 plusz közmunkást alkalmaztak az önkormányzatok, és 3000 álláshely került betöltésre a Honvédségnél. A tárcavezető kitért az egyszer használatos műanyagokról szóló törvény visszavonására:

a kormány szándéka nem változott, ezeket a műanyagokat be kell tiltani.

A jelenlegi járványhelyzetben viszont a munkahelyek megtartása a legfontosabb, ezért ennek a kérdésnek a rendezéséig elhalasztják a törvény elfogadását. A kormányülésen szó volt az uniós költségvetésről, és arról a német-francia javaslatról, amely a jelenlegi 1100 milliárd euróról 1600 milliárd euróra növelné a költségvetést. Az uniós csúcs június közepén lesz, június 8-án találkoznak a V4-ek kormányfői, hogy kialakítsák közös álláspontjukat. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: sikeres volt a járványügyi védekezés, és a veszély érdemben csökkent. Ezért

az óvodák és bölcsődék vidéken hétfőtől, június 2-től pedig a fővárosban is visszatérhetnek a normál munkarendhez.

Az iskolákban érvényben marad a digitális munkarend június 15-ig. Ugyanakkor június 2-tól kiscsoportos találkozások, egyén felkészítések megtarthatók az intézményekben, például felzárkóztatási céllal. A gyermekfelügyelet rendje is változik – folytatta –, most már valamennyi iskolában fogadni kell a gyermekeket. Június 2. és 15. között felzárkóztató tevékenységeket kell szervezni, ezután már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet.

Az iskolák június 29-től fognak átállni a nyári szünet szerinti rendre.

Szentkirályi Alexandra elmondta: Kisebb létszámban lehet megtartani a ballagásokat, a nyári táborokat pedig június 16-tól ottalvós formában is meg lehet szervezni. A Magyar Nemzet kérdésére, hogy a munkáltatók továbbra is lehetővé tegyék-e az otthoni munkavégzést, Gulyás Gergely elmondta: ezt a döntést a munkáltatókra bízzák, nem kívánnak helyettük dönteni. Hozzátette ugyanakkor:

hazánkban alacsony volt eddig a távmunka aránya, ezért remélik, hogy az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján növekedni fog ez az arány.

A Magyar Nemzet külföldi állampolgárok rokonlátogatásaira vonatkozó kérdésére elmondta: szeretnék mihamarabb lehetővé tenni a szomszédos országokkal a látogatásokat, ahol a fertőzés mértéke, a halálozás száma nagyságrendileg nem tér el a hazai adatoktól. A parkolódíjakról a miniszter úgy szólt: amennyire lehet, továbbra is cél a tömeg elkerülése, ezért nem terveznek változást. Kérdésre közölte azt is:

remélik, hogy június végén, július elején az Országgyűlés el tudja fogadni a jövő évi költségvetést.

Hozzátette: 3 százalékos recessziót jósolnak. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: eddig nem érkezett bocsánatkérés a diktatúrázás miatt, amelynek semmi alapja nem volt. Egy második hullám esetén, a kormány csak akkor fordul a rendkívüli felhatalmazás eszközeihez, ha arra feltétlenül szükség van. Az egészségüggyel kapcsolat kérdésre válaszolva kiemelte: annak struktúráját érdemes átgondolni. Az viszont értékes tapasztalat, hogy

az erős hazai állami kézben levő egészségügy egy pozitívum, ahol viszont a magánegészségügy dominál, ott kevésbé volt sikeres a védekezés.

A Pesti úti Idősotthon kapcsán kiemelte: az Emmi fogja megvizsgálni, hogy a további vizsgálatokból kizárják-e a Fővárosi Kormányhivatalt, amely Karácsony Gergely kérése volt. Eddig egyszeri

1 millió forintos bírságot kapott az idősotthon a higiénés szabályok megszegése miatt, ám további vizsgálatok is folynak az orvosok hiánya miatt.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.