Közélet

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

2020. május 30., szombat
Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Lakatos Tibor rendőr alezredes az operatív törzs szombati tájékoztatóján elmondta, újabb kormányrendelet lépett a mai napon hatályba, amely megkönnyítheti a magyar állampolgároknak a határátlépést.

Azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettség, nemzetközi szervezeti munka, humanitárius tevékenység, vagy hozzátartozó látogatása céljából jönnek Bulgáriából, korlátozás nélkül beléphetnek hazánkba a Román Köztársaság területén keresztül is. Ezzel kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta, egy hosszú időszak vége felé járunk, az állampolgárok együttműködésével, szigorú szabályok betartásával igyekeztünk védekezni a vírus ellen.

Lakatos Tibor kérte, mindenki továbbra is tartsa be a védelmi intézkedéseket, hogy a betegség második hullámát, az esetleges őszi terjedését minél inkább megakadályozhassuk.

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa rendhagyóan egy történetet mondott el. Április 10-ét idézte vissza, amikor Magyarországon 210 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A betegek nagy része idős, krónikus beteg volt. Az ápoló mindent fertőtlenít, jön az orvos, aki szintén be van öltözve, ellátják a betegeket. Idős bácsi elesik, konzílium kell, jön a betegszállító szintén védőfelszerelésben. Ebédidő van, a személyzet az éttermekből kapott ételeket fogyasztják. ebéd után ugyanez a folyamat kezdődik és folytatódik tovább. Sokan vannak lélegeztetőgépen, őket gyógytornászok mozgatják át. Pszichológus látogatja meg a nénit, aki az életéért küzd. A 12 órás műszak végén az ápoló hazamegy a családjához, mire ide elérkezik minimum hatszor öltözött be teljes védőfelszerelésbe – Szlávik János nekik, az ápolóknak mondott köszönetet áldozatos munkájukért. Újságírói kérdésre Lakatos Tibor rendőr alezredes elmondta, könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad megnyitásáról, ahol még tombol a járvány. Ezért a megállapodásokat továbbra is gondos elemző munka fogja megelőzni. Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot a határnyitásra, tehát ha egy magyar állampolgár ezekből az országokból hazatér, akkor kénytelen hatósági házi karanténba vonulni. A következő kérdés arra vonatkozott, a felsőoktatási hivatali ponthatárok megjelenése köré hagyományosan szervezett ponthúzó partikat meg lehet-e majd tartani? Lakatos Tibor elmondta,

a jelen állás szerint kulturális és sportrendezvény szervezhető szabad téren, azonban, hogy mi lesz július közepén, senki nem tudja.

Ami biztos, hogy minden egyes rendezvény szervezésekor a legfrissebb információkat és tapasztalatokat figyelembe kell venni, így jelenleg nincs lehetőség ilyen jellegű partik szervezésére. Az egészségügyi protokoll frissítése kapcsán Szlávik János elmondta, a nemzetközi eredmények és kutatások fényében az előírásokat folyamatosan változtatják és igazítják. Az egyik médium arról érdeklődött, ha emberről emberre terjed a vírus, akkor továbbra is fokozottan kell-e figyelni a tárgyakon keresztül történő terjedésre, az ezzel kapcsolatos higiéniára? Szlávik János kijelentette,

ma már biztosan tudjuk, hogy tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni,

azonban a távolságtartás és maszkhasználat is nagyon fontos a cseppfertőzés elkerülése érdekében. Az utolsó kérdés arra vonatkozott, ha megkezdődnek a nyári utazások, mennyire fontos a maszk használata, kevesebb jegyet adnak-e majd el az egyes tömegközlekedési eszközökön és rendezvényeken, mint a befogadóképesség. Lakatos Tibor hangsúlyozta,

a nyári vakációk során is mindenki köteles a másik embertől másfél méteres védőtávolságot tartani, a tömegközlekedési eszközön való tartózkodáskor pedig köteles a szájat és orrot eltakaró védőeszközt viselni.

Amennyiben például a Balatonon tömegközlekedési eszközként közlekedik egy hajó, be kell tartani ezeket a szabályokat.

A vonatok például harminc százalékos feltöltöttséggel közlekedhetnek a járvány alatt,

ezeken a korlátozásokon fokozatosan lehet enyhíteni, de teljes kapacitással továbbra sem fognak közlekedni. Pünkösd két napján, május 31-én és június 1-jén az Operatív Törzs nem tart tájékoztatót.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.