Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Lakatos Tibor rendőr alezredes az operatív törzs szombati tájékoztatóján elmondta, újabb kormányrendelet lépett a mai napon hatályba, amely megkönnyítheti a magyar állampolgároknak a határátlépést.

Azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettség, nemzetközi szervezeti munka, humanitárius tevékenység, vagy hozzátartozó látogatása céljából jönnek Bulgáriából, korlátozás nélkül beléphetnek hazánkba a Román Köztársaság területén keresztül is.

Ezzel kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta, egy hosszú időszak vége felé járunk, az állampolgárok együttműködésével, szigorú szabályok betartásával igyekeztünk védekezni a vírus ellen.

Lakatos Tibor kérte, mindenki továbbra is tartsa be a védelmi intézkedéseket, hogy a betegség második hullámát, az esetleges őszi terjedését minél inkább megakadályozhassuk.

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa rendhagyóan egy történetet mondott el. Április 10-ét idézte vissza, amikor Magyarországon 210 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A betegek nagy része idős, krónikus beteg volt.

Az ápoló mindent fertőtlenít, jön az orvos, aki szintén be van öltözve, ellátják a betegeket. Idős bácsi elesik, konzílium kell, jön a betegszállító szintén védőfelszerelésben. Ebédidő van, a személyzet az éttermekből kapott ételeket fogyasztják. ebéd után ugyanez a folyamat kezdődik és folytatódik tovább. Sokan vannak lélegeztetőgépen, őket gyógytornászok mozgatják át. Pszichológus látogatja meg a nénit, aki az életéért küzd. A 12 órás műszak végén az ápoló hazamegy a családjához, mire ide elérkezik minimum hatszor öltözött be teljes védőfelszerelésbe – Szlávik János nekik, az ápolóknak mondott köszönetet áldozatos munkájukért.

Újságírói kérdésre Lakatos Tibor rendőr alezredes elmondta, könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad megnyitásáról, ahol még tombol a járvány.

Ezért a megállapodásokat továbbra is gondos elemző munka fogja megelőzni. Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot a határnyitásra, tehát ha egy magyar állampolgár ezekből az országokból hazatér, akkor kénytelen hatósági házi karanténba vonulni.

A következő kérdés arra vonatkozott, a felsőoktatási hivatali ponthatárok megjelenése köré hagyományosan szervezett ponthúzó partikat meg lehet-e majd tartani? Lakatos Tibor elmondta,

a jelen állás szerint kulturális és sportrendezvény szervezhető szabad téren, azonban, hogy mi lesz július közepén, senki nem tudja.

Ami biztos, hogy minden egyes rendezvény szervezésekor a legfrissebb információkat és tapasztalatokat figyelembe kell venni, így jelenleg nincs lehetőség ilyen jellegű partik szervezésére.

Az egészségügyi protokoll frissítése kapcsán Szlávik János elmondta, a nemzetközi eredmények és kutatások fényében az előírásokat folyamatosan változtatják és igazítják.

Az egyik médium arról érdeklődött, ha emberről emberre terjed a vírus, akkor továbbra is fokozottan kell-e figyelni a tárgyakon keresztül történő terjedésre, az ezzel kapcsolatos higiéniára? Szlávik János kijelentette,

ma már biztosan tudjuk, hogy tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni,

azonban a távolságtartás és maszkhasználat is nagyon fontos a cseppfertőzés elkerülése érdekében.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, ha megkezdődnek a nyári utazások, mennyire fontos a maszk használata, kevesebb jegyet adnak-e majd el az egyes tömegközlekedési eszközökön és rendezvényeken, mint a befogadóképesség. Lakatos Tibor hangsúlyozta,

a nyári vakációk során is mindenki köteles a másik embertől másfél méteres védőtávolságot tartani, a tömegközlekedési eszközön való tartózkodáskor pedig köteles a szájat és orrot eltakaró védőeszközt viselni.

Amennyiben például a Balatonon tömegközlekedési eszközként közlekedik egy hajó, be kell tartani ezeket a szabályokat.

A vonatok például harminc százalékos feltöltöttséggel közlekedhetnek a járvány alatt,

ezeken a korlátozásokon fokozatosan lehet enyhíteni, de teljes kapacitással továbbra sem fognak közlekedni.

Pünkösd két napján, május 31-én és június 1-jén az Operatív Törzs nem tart tájékoztatót.

(M1, MN)

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Egészség

Nemsokára kiderül, hogy mekkora lesz a szigor hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az operatív törzs szerint a megbetegedések jelentős része külföldi eredetű.

Tovább olvasom

Egészség

Jól vizsgázott a betegeken is tesztelt magyar lélegeztetőgép

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy hónapja üzemel a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

Tovább olvasom

Aktuál