Gazdaság

Már több mint 100 ezer dolgozón segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

Már több mint 100 ezer dolgozón segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

2020. május 20., szerda
Már több mint 100 ezer dolgozón segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

A munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma május eleje óta ugrásszerűen nő, a legfrissebb adatok szerint már több mint 8 ezer vállalkozás adott be kérelmet. A Gazdaságvédelmi Akciótervben biztosított lehetőség mintegy 105 ezer embernek és családjaiknak segít a munkahelyek megőrzésével - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A szaktárca szerdai közleménye szerint a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy minél több munkahelyet megvédjen, és annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a járvány tönkretett. Ennek érdekében, a gazdaságvédelmi intézkedések legfontosabb eszközeiként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programokat indított. A munkahelyvédelmi bértámogatás lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül állami támogatást igénybe véve.

A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjárműjavításból és a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. Területileg a legtöbb támogatást Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből igényelték.

Palkovics László kiemelte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan és a lehető leggyorsabban elvégzik, eddig közel 45 ezer munkavállaló támogatásáról született kedvező döntés. A támogatást a munkavállalóknak közvetlenül folyósítja a kormányhivatal a hónap elején, ez több esetben már meg is történt azoknak a dolgozóknak az esetében, akik áprilisban nyújtották be kérelmüket. A kérelmeket a cégek a veszélyhelyzet végét követő egy hónapig be tudják nyújtani a területileg illetékes kormányhivatalokhoz. A munka.hu oldalon minden információ megtalálható, az igényléshez mindössze egy egyoldalas beadványt kell kitölteni. PalkovicsLászló a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörökben dolgozók célzott bértámogatásáról elmondta: a lehetőséggel mostanáig közel 600 vállalkozás élt a gazdasági élet minden területéről. A támogatás 9200 magasan képzett mérnök, kutató, informatikus megtartását tette lehetővé, ezzel is előremozdítva a gazdaság vírusválság utáni újraindítását.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.