Írjon nekünk

Egészség

Magyarország megnyerte a járvány első fordulóját

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Magyarország a vírussal szembeni első fordulót megnyerte és nemcsak egészségvédelmi, hanem a gazdaságvédelmi intézkedéseit is hamar meghozta – mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Mint mondta, már

151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet, mintegy 26 szakmát lefedve: nekik nem kell adót fizetni június 30-ig.

Annak is jár ez a kedvezmény, aki melléktevékenységként végzi. A katások minden ellátásra jogosultak ezalatt az időszak alatt, amire eddig is – tette hozzá.

Emellett

minden katás ráér az adótartozását tíz részletben fizetni, ez automatikus, nem kell külön igényelni

– jelezte az államtitkár.

A nagyobb cégeknek is kedvezményeket adott a kormány: négy hónapon keresztül a munkáltató adóterheit teljesen felfüggesztették, a munkavállalónak pedig csak szja-t kell fizetni.

Összesen 28 ezer vállalkozás veszi igénybe a kedvezményt, és 210 ezer dolgozót segít vele az állam – hangsúlyozta Izer Norbert.

Az államtitkár tudatta, hogy az átlagbért keresőknél havi 138 ezer forint a kedvezmény mértéke, ez összesen 66 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést jelent. Ezzel 210 ezer munkahely megőrzését tették lehetővé. Áprilistól kiterjesztették a kedvezmények körét, ezzel összesen 100 milliárd forintot hagytak a cégeknél és munkavállalóknál, ez megkönnyítheti a katás vállalkozások újraindítását, és

több mint 360 ezer munkavállalónak tudtak segíteni.

Újabb 37 magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 3678-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 1615-re csökkent, harmaduk, 483 beteg igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, így 476 főre emelkedett az áldozatok száma, 1587-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 44, az elhunytak 61, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma 155 801, és 11 668-an vannak hatósági házi karanténban

– ismertette a friss adatokat Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, az igazolt fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve 38 fő, ez az arányszám Budapesten 100, második helyen Zala megye áll 90 fővel.

Müller Cecília arról is beszélt,

a halálozási adatokat tekintve százezer főre vetítve öt fő az átlag Magyarországon.

Hozzátette, jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedők hunytak el, tehát a magas kockázati csoportba tartozók. Az összes elhunyt közül 449-en hatvan év felettiek voltak – tette hozzá.

A 37 új megbetegedés közül öten az Óhegy utcai, ketten a Pesti úti, ketten a Seregélyes úti idősotthon lakói voltak

– tette hozzá.

A járványügyi mutatók továbbra is kedvezőek, hiszen csökken a halálozások és az aktív fertőzöttek száma is, ami bizakodásra ad okot. Müller Cecília örömmel jelentette be, hogy

a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen fog oltóanyagot gyártani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban már korábban izolálták a vírust – ez az alapja a vakcinafejlesztésnek. Különböző vírustörzseket vizsgálnak, ebből választják majd ki a legalkalmasabbat. Jelenleg a sejtkultúrákat tesztelik, azt a vakcinát szeretnék kiválasztani, amely a legmegfelelőbb immunválaszt tudja kiváltani az emberi szervezetben.

Nekünk saját kutatási tervünk van, muszáj sikeresnek lennünk, mert az egész világ a vakcinára vár

– jelentette ki Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, folyamatos egyeztetéseket folytatnak a szomszédos országokkal, hogy újra megnyílhassanak a határátkelőhelyek. Ma megjelent a Magyar Közlönyben is, hogy az osztrák-magyar határon a két ország állampolgárait átengedik, ha négy napnál nem régebbi okirattal igazolják, hogy nem koronavírus-fertőzöttek: ilyenkor nem kerülnek hatósági házi karanténba.

A másik kormányrendelet a szlovák-magyar határra vonatkozik: szlovák állampolgár beléphet, ha legfeljebb 24 óráig tartózkodik hazánkban. Emellett Romániába és Romániából bővültek a tranzitlehetőségek, és az átutazók szintén mentesülnek a házi karantén alól.

Az Operatív Törzs utasítására ma is harminc kórházba érkezik védőszállítmány, illetve az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség is kap ezekből.

Ma a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését választók száma 1230 főre nőtt és az elmúlt 24 órában 1046 karantént rendeltek el, összesen 11 568 van érvényben. A büntetőeljárások száma a járvánnyal összefüggésben 329-re nőtt és hetven főt hallgattak ki eddig – tette hozzá a rendőr alezredes.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy csak kijelölt helyen szabad fürdeni. Elsőként a fürdővíz minőségét vizsgáljak, majd kijelölik a fürdőhelyet, ahol kiszolgáló egységeknek is lenniük kell, ezek nélkül nem üzemelhetnek.

Figyelni kell a zsúfoltság elkerülésére, és a személyes higiénia fokozott megtartására, például a fürdőzés előtti zuhanyzásra, illetve a rendszeres takarításra.

A 65 év felettiek számára kijelölt vásárlási idősáv fenntartása indokolt

– közölte Kiss Róbert rendőr alezredes.

Müller Cecília sajtóérdeklődésre elmondta,

nem javasolja kisgyermekeknek a maszk viselését, még óvodában sem. Sokkal inkább a távolságtartásra és a személyi higiénére kell odafigyelni náluk.

A törülköző helyett a papírtörlők bevezetése indokolt, hiszen ez a legbiztonságosabb – tette hozzá.

Arra a kérdésre, ha valaki magánszolgáltatónál végeztet tesztet és az pozitív lesz, kinek kell jelenteni, a tiszti főorvos azt mondta,

minden laboratórium köteles jelenteni a pozitív eseteket az NNK elektronikus rendszerének, így tudják megtenni a szükséges intézkedéseket.

Müller Cecília ismét elmondta, hogy a gyanús esetek mintái egy vizsgálatkérő lappal érkeznek. Ezen első alkalommal az állandó lakcím, vagy az a cím kerül be, amit a páciens bemond. Az ő pozitivitása esetén népegészségügyi hatóság elvégzi a kontaktkutatást, és ha kiderül, hogy máshol tartózkodik életvitelszerűen, akkor átrögzítik oda az adatait.

Országosan a járvány kezdete óta 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, aktív fertőzött közülük 254 fő, vagyis a 14 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek és egy fő hunyt el – ismertette a tiszti főorvos.

Arról is beszámolt, folyamatosan frissítik az eljárásrendet, negatív laboratóriumi vizsgálatot már most sem kell több egészségügyi kezelés előtt bemutatni,csak azoknál a beavatkozásoknál, amelyeket a szakmai kollégiumok magas kockázatúnak minősítettek.

A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy eddig hazánkban a 14 év alatti betegek száma összesen 49 fő: 0-1 éves 4, 1-2-ig 8, 3-5-ig 7, 6-9-ig 9, 10-14-ig 21 fő.

Az elhunyt tatabányai beteghordó ügyét itt és most szeretném lezárni, ugyanis kegyeleti okokból a vizsgálat eredményét a hozzátartozókkal és nem a nyilvánossággal fogjuk megosztani – jelentette ki Müller Cecília.

(M1, MN)

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Tovább olvasom

Egészség

Nyolc beteg elhunyt, nincs új fertőzött Csongrád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

517-re emelkedett az áldozatok száma, 2024-en ugyanakkor már meggyógyultak.

Tovább olvasom

Egészség

Több tízezren lehetnek azok, akik átestek a fertőzésen, de nem tudnak róla

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Tovább olvasom

Egészség

Megszűnik a távmunka az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaáll a veszélyhelyzetet megelőző munkavégzési rend.

Tovább olvasom

Aktuál