Közélet

Helyhiány és drágulás is lehet a nyári táborokban

Helyhiány és drágulás is lehet a nyári táborokban

2020. május 15., péntek
Helyhiány és drágulás is lehet a nyári táborokban

Mint azt csütörtökön megírtuk, júniustól lehet nyári napközis táborokat szervezni Magyarországon. A táborajánlatok pillanatok alatt ellepték a közösségi portálokat, azonban várhatóan nem lesz túlkínálat idén nyáron, ráadásul drágulás is elképzelhető.

– A 2020-as esztendő álomszerűen indult a táborpiacon, ugyanis az idei esztendőben február hónapban 20%-kal több jelentkezést regisztráltunk a táborokba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezt követően, a koronavírus megjelenése után, a jelentkezések száma drasztikusan visszaesett, ami érthető, de muszáj, hogy idejében foglalkozzanak a családok a táborokkal önmaguk érdekében – mondta Tóth Béla, a

Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál

vezetője. A szülők egy részének ki kellett vennie a szabadságát a március óta tartó időszakban, akinek pedig még maradt pár kivehető nap, azoknak nem feltétlenül engedélyezi a munkaadója. – A tavalyi, rekordévben több mint 215 ezer gyermek táborozott a vakáció ideje alatt. Ez a szám várhatóan csökkenni fog idén, de előreláthatóan legalább 150 ezer csemetének szülei próbálják a gyerekfelügyeletet táborokkal megoldani– közölte. A Táborfigyelő vezetője elmondta, hogy egy hónappal a vakáció kezdete előtt 70%-kal kevesebb gyermeknek van lefoglalt tábora a nyárra, mint tavaly ugyanekkor. – Rohamra számítunk, ezt előre jeleztük is a táborszervezőknek. Már az elmúlt két héten látszott, hogy bizakodóak a szülők, megnőtt a látogatottság és a táborjelentkezések száma is, de a nagy roham még csak most várható. Egyszerre szeretne most mindenki tábort foglalni, így a Táborfigyelő rendszerét is megerősítettük, hogy zökkenőmentesen tudják intézni a szülők a foglalásokat – mondta Tóth.

Bár a részletszabályok még nem ismertek, de biztosan lesznek kötelező előírások az egészségügyi biztonság érdekében. Ezekre a táboroknak minden esetben fel kell készülniük és be kell tartaniuk. – Bár nem veszélyeztetett korosztályról beszélünk, de hordozók lehetnek. Egészségügyi intézkedési terve minden tábornak van, ez nem újdonság, mint ahogy az sem, hogy a tábort be kell jelenteni a tisztiorvosi szolgálatnál és a szülőnek is nyilatkoznia kell, hogy a gyermek egészséges. Ez utóbbit ki lehet egészíteni azzal, hogy megkérdezik, hogy találkozott-e koronavírus-fertőzött beteggel. Azt gondolom, hogy a táborok többsége a biztonság érdekében szigorítani fog, és gyermekorvosi igazolást kérnek, hogy közösségbe mehet a gyerek. Emellett a táborokban többször fognak fertőtleníteni, takarítani az eddigieknél – fogalmazott Tóth Béla.

Érdemes minél előbb foglalni, mert a kínálat is kisebb, mint tavaly, így a jó ár-érték arányú táborok turnusai idén még hamarabb telhetnek be, mint általában, sőt van esélye, hogy az árak is növekedni fognak, ahogy a szabad helyek száma csökken. A táborok szerepe idén még fontosabb lesz, mint az elmúlt években. A biztonságos felügyelet és az élménydús vakáció mellett kiemelkedő jelentősége lesz a táborok szociális hatásának is. A gyerekek a nyári szünet kezdetekor már három hónapja nem látták barátaikat, nem játszhattak kortársaikkal, így ez az élmény még inkább előtérbe kerül.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.