Helyhiány és drágulás is lehet a nyári táborokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint azt csütörtökön megírtuk, júniustól lehet nyári napközis táborokat szervezni Magyarországon. A táborajánlatok pillanatok alatt ellepték a közösségi portálokat, azonban várhatóan nem lesz túlkínálat idén nyáron, ráadásul drágulás is elképzelhető.

– A 2020-as esztendő álomszerűen indult a táborpiacon, ugyanis az idei esztendőben február hónapban 20%-kal több jelentkezést regisztráltunk a táborokba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezt követően, a koronavírus megjelenése után, a jelentkezések száma drasztikusan visszaesett, ami érthető, de muszáj, hogy idejében foglalkozzanak a családok a táborokkal önmaguk érdekében – mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

A szülők egy részének ki kellett vennie a szabadságát a március óta tartó időszakban, akinek pedig még maradt pár kivehető nap, azoknak nem feltétlenül engedélyezi a munkaadója.

– A tavalyi, rekordévben több mint 215 ezer gyermek táborozott a vakáció ideje alatt. Ez a szám várhatóan csökkenni fog idén, de előreláthatóan legalább 150 ezer csemetének szülei próbálják a gyerekfelügyeletet táborokkal megoldani – közölte.

A Táborfigyelő vezetője elmondta, hogy egy hónappal a vakáció kezdete előtt 70%-kal kevesebb gyermeknek van lefoglalt tábora a nyárra, mint tavaly ugyanekkor.

– Rohamra számítunk, ezt előre jeleztük is a táborszervezőknek. Már az elmúlt két héten látszott, hogy bizakodóak a szülők, megnőtt a látogatottság és a táborjelentkezések száma is, de a nagy roham még csak most várható. Egyszerre szeretne most mindenki tábort foglalni, így a Táborfigyelő rendszerét is megerősítettük, hogy zökkenőmentesen tudják intézni a szülők a foglalásokat – mondta Tóth.

Szigorodnak az egészségügyi előírások
Bár a részletszabályok még nem ismertek, de biztosan lesznek kötelező előírások az egészségügyi biztonság érdekében. Ezekre a táboroknak minden esetben fel kell készülniük és be kell tartaniuk. – Bár nem veszélyeztetett korosztályról beszélünk, de hordozók lehetnek. Egészségügyi intézkedési terve minden tábornak van, ez nem újdonság, mint ahogy az sem, hogy a tábort be kell jelenteni a tisztiorvosi szolgálatnál és a szülőnek is nyilatkoznia kell, hogy a gyermek egészséges. Ez utóbbit ki lehet egészíteni azzal, hogy megkérdezik, hogy találkozott-e koronavírus-fertőzött beteggel. Azt gondolom, hogy a táborok többsége a biztonság érdekében szigorítani fog, és gyermekorvosi igazolást kérnek, hogy közösségbe mehet a gyerek. Emellett a táborokban többször fognak fertőtleníteni, takarítani az eddigieknél – fogalmazott Tóth Béla.

Érdemes minél előbb foglalni, mert a kínálat is kisebb, mint tavaly, így a jó ár-érték arányú táborok turnusai idén még hamarabb telhetnek be, mint általában, sőt van esélye, hogy az árak is növekedni fognak, ahogy a szabad helyek száma csökken.

A táborok szerepe idén még fontosabb lesz, mint az elmúlt években. A biztonságos felügyelet és az élménydús vakáció mellett kiemelkedő jelentősége lesz a táborok szociális hatásának is. A gyerekek a nyári szünet kezdetekor már három hónapja nem látták barátaikat, nem játszhattak kortársaikkal, így ez az élmény még inkább előtérbe kerül.

 

Előző sztori

Versenyképesség-növelő vállalati támogatás a HIPA-nál

Következő sztori

Orbán: Május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

Legutóbbi hasonló cikkek