Közélet

Hangjáték készült a Szegedi Nemzeti Színházban

Hangjáték készült a Szegedi Nemzeti Színházban

2020. május 15., péntek
Hangjáték készült a Szegedi Nemzeti Színházban

Szegezdi Róbert vezetésével hangjátékot készítettek a Szegedi Nemzeti Színház művészei. Valentyin Katajev A kör négyszögesítése című vígjátéka három részben, május 18-án, 20-án és 22-én kerül fel a színház YouTube-csatornájára, ahol június 30-ig lesz elérhető.

Az elmúlt időszakban számtalan versmondást, meseolvasást, előadást hallhatott és láthatott az interneten a közönség, a színdarabból készült hangjáték azonban újdonság az online kínálatban. A cím önmagában egy lehetetlennek tűnő mértani feladat: egy adott kör területével egyenlő területű négyzet szerkesztése.

Valentyin Katajev vígjátékában egy ma már letűnt korszak hajnalán, 1921-ben, hasonló feladattal birkóznak meg főhőseink, valahol Moszkvában, egy albérleti szobában. Két friss házaspár elveszve az izmusok ideológiáiban, összeköltözésük napjától küzdenek a szocialista családerkölcs, az ágyrajáró költő barátjuk, és az ajtó előtt veszteglő kerékpár akadályaival. Az első titkolózások, veszekedések után lassan, de egyre biztosabban ismernek rá teljes szabadságuk-boldogságuk zálogára: az igazi szerelemre, és már nem csak a szobában, az ágyként funkcionáló utcai padon, a vacsorán, hanem előbb-utóbb házastársaikon is osztoznak.

– A cél ugyanaz, mint mindig: jelen lenni. Valahogy, mindenáron megadni a közönségünknek a lehetőséget, hogy találkozhassunk. Hogy jelen legyünk akkor, amikor sehol sem megy fel a függöny, üresen kong a nézőtér, sötét és néma a színpad. Hogy tudják, ebben a kényszerű magányban is gondolunk rájuk. Hogy nekünk színészeknek, a hétköznapjainkban milyen fontos az, hogy esténként eljöjjenek hozzánk újra meg újra. Ezektől a gondolatoktól vezérelve született meg a hangjáték ötlete mint elfeledett műfaj, mellyel az interneten keresztül szórakoztathatjuk a színházra szomjazókat – mondta Szegezdi Róbert, a hangjáték rendezője.

A hangjáték előzetese ITT tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.