/

Folyamatos az érdeklődés a bértámogatás iránt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hazánkat nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, a gazdaságvédelmi akcióterv keretében már több mint egymillió embernek nyújtott segítséget a kormány – mondta Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. 

Mint mondta, a héten fog megjelenni a KSH foglalkoztatási jelentése: nem számíthatunk biztató adatokra a járvány miatt, éppen ezért segít a kormány az intézkedésekkel.

Schanda Tamás elmondta, már 125 853-ra nőtt azok száma, akik a munkáltatójukkal igényeltek támogatást a kormánytól.

Ennek értelmében nemcsak a részmunkaidőre kapnak támogatást, hanem azon túl is, átlagosan havi százezer forintot – jelezte az államtitkár.

Úgy fogalmazott, ennyi munkahelyet a vírus elpusztít, legalább annyit hoznak létre. A munkahelyteremtő bértámogatás értelmében mintegy hetvenezer álláskeresőnek segítenek, és napról napra emelkedik az igénylők száma.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a versenyképességet növelő támogatásokat eddig 625 gazdasági szereplő vette igénybe, 111 ezer munkahelyet megvédve. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében eddig 1 millió ember kapott támogatást.

A magyar tulajdonú cégeket meg kell védenünk, nem engedhetjük, hogy külföldi cégek szerezzenek jelentős tulajdont a stratégiailag fontos cégekben – jelentette be Schanda. Kiemelte: a kormányrendelet szerint 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet külföldi cég tulajdont magyarországi stratégiai jelentőségű vállalatokban. Ennek módjáról úgy tájékoztatott az államtitkár, hogy az ügyleteket az Információs és Technológiai Minisztériumban kell bejelenteni, és a miniszter tudomásul veszi, vagy megtiltja az ügyletet. Garanciát jelent, hogy a miniszter indoklással tartozik és jogorvoslati lehetőség is van.

Az államtitkár bejelentette, hogy elérhetővé tesznek egy járvánnyal összefüggő projektfinanszírozási rendszert, amelynek célja, hogy önellátóvá váljunk védőfelszerelések előállítása kapcsán, pontos képet kapjunk az átfertőződésekről és felkészüljünk a jövőbeni járványokra.

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a számokat. – A mai napon 3771 igazolt koronavírusos beteget tartunk számon, az aktív fertőzöttek száma 1436, 1836-an meggyógyultak, 499-en elhunytak eddig. 15 új esetet regisztráltak, 8 fővel növekedett az elhunytak száma, valamennyien krónikus betegségben szenvedtek.

Már több napja magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette, országosan százezer főre 38 fő megbetegedés esik, Budapesten ez az arány 102 fő.

Magyarországon továbbra is

a legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus,

illetve emelkedjen a gyógyultak száma, ezért folytatják a szűrővizsgálatokat az idősotthonokban – fejtette ki Müller. Az országban 33 szociális intézmény érintett koronavírussal, a pozitív gondozók száma 141 fő, míg az ápoltaké 886 fő és összesen 115-en hunytak el közülük. A gyógyultak száma ezekben az intézményekben már 331 főre nőtt – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Müller Cecília a járvány globális adatait is ismertette. Jelenleg 5,5 millió megerősített pozitív eset van, 346 ezren hunytak el. Az USA-ban jelenleg 1,6 millió az esetszám, 98 ezren hunytak el. Brazíliában 363 ezer eset mellett közel 23 ezer halálesetet regisztráltak. Európában összesen több mint 2 millió beteg közül több mint 174 ezren hunytak el.

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető a hazai szabadvízi fürdőhelyek értékelése. Az EU szabályai szerint történik a vizek értékelése, négy kategória szerint: kiváló, jó, tűrhető, kifogásolt. Hazánkban a vizek 90 százalékának kiváló vagy jó a minősítése.

Összesen 257 természetes vízi fürdőhely üzemelt 2019-ben, ebből 77 százalék kapott kiváló minősítést – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Nyugodtan igénybe vehetők az idei szezonban is ezek a helyek, a víz jó minősége garantált

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt,

a kormány ma délután az Országgyűlés elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot,

ami jelentősen hozzájárult a gyors védekezéshez, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását és a tömeges megbetegedéseket. A mai törvényjavaslat tartalmazza majd azokat a rendelkezéseket is, amelyeket érdemes fenntartani a járványügyi készültség alatt is.

Kiss Róbert arra is kitért,

ma is harminc vidéki kórházba érkeznek védőfelszerelések,

ezeket a kórházparancsnokok regisztrálják és ellenőrzik.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már több mint kilencszázan választották, az elmúlt 24 órában 41 esetben kellett intézkedni ez ügyben a rendőröknek. Május 4-e óta 904 főnél kellett intézkedni a rendőröknek azokkal szemben, akik nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

A személyforgalom esetében be-és kilépő oldalon is egyórás várakozásra kell számítani Nagylaknál – ismertette az alezredes.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt kérte, hogy csak egészséges nagyszülő menjen az óvodába a gyermekekért, ha a nagyszülő kíséri őket haza. Az országos tiszti főorvos azt is kérte, hogy ilyen esetben tartsák be higiénés szabályokat, mossanak kezet és fertőtlenítsenek az intézménybe való belépéskor.

A tiszti főorvos kérdésre közölte: hétről hétre újabb ellátások visszavezetése történik meg az egészségügyi rendszerben. Az célunk az volt, hogy az első héten az akut történések utáni gyors rehabilitáció rendelkezésre álljon – emelte ki az országos tiszti főorvos. A cél, hogy senki ne szenvedjen maradandó egészségkárosodást. Folyamatosan vezetjük vissza az ellátásokat, kérjük legyenek türelemmel – mondta.

Müller Cecília szintén újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy tegnap és tegnapelőtt is 8 megbetegedettet vesztettünk el. Mindnyájan magas életkort megéltek, több krónikus betegségben szenvedtek – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy csak telefonos egyeztetést követően lehet igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, így elkerülhető a tumultus. A rendelőbe lépés előtt előszűréseket végeznek továbbra is.

Kiss Róbert azt mondta, május 22-től a szlovák állampolgárok beléphetnek hazánkba, ha legfeljebb 24 óráig tartózkodnak Magyarországon, így nem kell hatósági házi karanténba vonulniuk. Többek között Rajka, Vámosszabadi, Komárom, Esztergom, Salgótarján és Sátoraljaújhely határátkelőhelyei is működnek már – jelezte az alezredes.

(M1, MN)

Előző sztori

Amit csak lehetett leloptak erről a tarjáni bringáról

Következő sztori

Gyönyörű volt az ég Szeged felett - képgaléria!

Legutóbbi hasonló cikkek