Eljárás indult a Tápén és Petőfitelepen házaló csalók ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szélhámosok paplannal házalnak, egy idős nőt már kiraboltak.

Olvasóink jelezték, hogy csalók házalnak Tápén és Petőfitelepen. Elmondásuk szerint a szélhámosok paplanárusoknak adják magukat és egy idős nőt már kiraboltak. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot. Tájékoztatásuk szerint az ügyben csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás.

A rendőrség válaszlevelében felhívta a figyelmet arra, hogy a trükkös tolvajok számos sztorival rendelkeznek, amellyel az emberek jóindulatára, hiszékenységére, esetleg figyelmetlenségére alapozva pénzt, egyéb értékeket szerezhetnek meg.

Felhívásukat a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Legyen óvatos,

  • idegeneket ne engedjen be az ingatlanba, kapun, ajtón, vagy beakasztatott lánccal biztosított ajtónyíláson keresztül beszéljen velük!
  • amennyiben mégis beenged egy idegent a lakásba, egy percre se tévessze szem elől (akkor sem, ha egy Ön által hívott, nem – vagy kevéssé – ismert mesteremberről, szerelőről van szó)!
  • hivatalos személytől, szolgáltató munkatársától kérjen arcképes igazolványt és/vagy ellenőrizze telefonon a hivatkozott intézménynél, szolgáltatónál!
  • tartsa szem előtt, hogy házalóktól vásárolni kockázatos, mivel a termékek (ágyneműk, edények) általában nem megfelelő minőségűek, a vevők az esetek nagy részében garancia nélküli, használhatatlan, illetve silány, rossz minőségű terméket kapnak a pénzükért cserébe!
  • a közszolgáltató munkatársai helyszínen nem kezelnek pénzt, az esetleges túlfizetést a legtöbb esetben jóváírják a következő számlán!
  • mindig legyen gyanús, ha unokájára vagy közeli hozzátartozójára hivatkozva pénzt kérnek Öntől! A csalók általában jó barátként mutatkoznak be és segítő szándékot színlelnek.

A gyanútlan nagyszülő nem ismerheti az unokája összes ismerősét, ezért fenntartás nélkül segít. Ezért nagyon fontos, hogy:

  • Ne beszéljen idegenek társaságában családtagjai anyagi viszonyairól, valamint arról, hogy adott pillanatban hol tartózkodnak! Az elkövetők felhasználhatják az információkat cselekményük felépítéséhez.
  • A váratlanul telefonáló, vagy becsengető idegenekkel szemben legyen óvatos, ne bízzon meg az általuk előadott történetben, azok valóságtartalmáról mindenképpen győződjön meg!
  • Ha a történet valótlannak, kétségesnek vagy hihetetlennek bizonyul, haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 112-es központi segélyhívószámon! Fizikai támadás esetén a lehető legrövidebb időn belül tegyen bejelentést a 112-es segélyhívószámon (ügyeljen rá, hogy a helyszínt ne változtassa meg)!

(Kiemelt képünk illusztráció)

Előző sztori

Gyönyörű volt az ég Szeged felett – képgaléria!

Következő sztori

Újra megnyitja kapuit a szegedi új zsinagóga