Gazdaság

A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

2020. május 26., kedd
A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé
A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelemről fog szólni - jelentette ki a pénzügyminiszter a parlamentben, mielőtt átnyújtotta az Országgyűlés elnökének a törvény tervezetét.
Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány azzal számol, hogy a koronavírus-járvány miatti átmeneti visszaesést követően jövőre ismét bővül a gazdaság, a 4,8 százalékos növekedés mellet az infláció 3 százalék körül alakulhat, az államháztartási hiány pedig újra 3 százalék alatt lesz, amivel Magyarország megelőzi a legtöbb európai uniós tagállamot. A tárcavezető hozzátette: létrehoznak egy egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot is, közel 3000 milliárd forintos forrással.
Varga: 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány 2021-ben A 2021-es költségvetési törvényjavaslatban a kormány azzal számol, hogy a gazdasági növekedés 4,8 százalék lesz, az infláció 3 százalék körül alakulhat - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét. A miniszter hangsúlyozta, hogy jövőre folytatódik a családok támogatása, a gazdaság újraindítása, a biztonság megőrzése. Közel 3 ezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járványvédelmi alap A 2021-es költségvetésben közel 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot hoznak létre. A miniszter közölte azt is, hogy a jövőre a gyermeket nevelő családok támogatására 2295 milliárd forintot fordítanak, és jelezte, hogy 2010 óta ezeket a kiadásokat a 2,5-szeresére növelték, GDP-hez viszonyított arányuk a legmagasabb az EU-ban. Varga Mihály kitért arra is, hogy a honvédelemre fordítandó összeg egy év alatt 30 százalékkal nő, 2021-ben 778 milliárd forint lesz, a rendvédelem költségvetése megközelíti a 953 milliárd forintot, 2010-hez képest duplájára nő. Kérdésre azt is elmondta 2021-re 356 forintos euróárfolyammal számoltak. Minden területre többet fordítanak jövőre A miniszter ismertette: oktatásra 2229 milliárd forintot, az előző évinél 80 milliárd forinttal többet szánnak, egészségügyre 2145 milliárd forintot, ami 186 milliárd forintos növekedés az ideihez képest. Nyugellátásokra a 2020-as összegnél 325 milliárd forinttal többet, 3090 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés.Elmondta, a 13. havi nyugdíj folyósítására 77 milliárd forintot, a nyugdíjprémiumkifizetésére 53 milliárd forintot fordítanak majd. (Hír TV)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.