/

A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelemről fog szólni – jelentette ki a pénzügyminiszter a parlamentben, mielőtt átnyújtotta az Országgyűlés elnökének a törvény tervezetét.
Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány azzal számol, hogy a koronavírus-járvány miatti átmeneti visszaesést követően jövőre ismét bővül a gazdaság, a 4,8 százalékos növekedés mellet az infláció 3 százalék körül alakulhat, az államháztartási hiány pedig újra 3 százalék alatt lesz, amivel Magyarország megelőzi a legtöbb európai uniós tagállamot. A tárcavezető hozzátette: létrehoznak egy egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot is, közel 3000 milliárd forintos forrással.

Varga: 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány 2021-ben

A 2021-es költségvetési törvényjavaslatban a kormány azzal számol, hogy a gazdasági növekedés 4,8 százalék lesz, az infláció 3 százalék körül alakulhat – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

A miniszter hangsúlyozta, hogy jövőre folytatódik a családok támogatása, a gazdaság újraindítása, a biztonság megőrzése.

Közel 3 ezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járványvédelmi alap

A 2021-es költségvetésben közel 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot hoznak létre. A miniszter közölte azt is, hogy a jövőre a gyermeket nevelő családok támogatására 2295 milliárd forintot fordítanak, és jelezte, hogy 2010 óta ezeket a kiadásokat a 2,5-szeresére növelték, GDP-hez viszonyított arányuk a legmagasabb az EU-ban.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a honvédelemre fordítandó összeg egy év alatt 30 százalékkal nő, 2021-ben 778 milliárd forint lesz, a rendvédelem költségvetése megközelíti a 953 milliárd forintot, 2010-hez képest duplájára nő. Kérdésre azt is elmondta 2021-re 356 forintos euróárfolyammal számoltak.

Minden területre többet fordítanak jövőre

A miniszter ismertette: oktatásra 2229 milliárd forintot, az előző évinél 80 milliárd forinttal többet szánnak, egészségügyre 2145 milliárd forintot, ami 186 milliárd forintos növekedés az ideihez képest. Nyugellátásokra a 2020-as összegnél 325 milliárd forinttal többet, 3090 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés. Elmondta, a 13. havi nyugdíj folyósítására 77 milliárd forintot, a nyugdíjprémium kifizetésére 53 milliárd forintot fordítanak majd.

(Hír TV)

Előző sztori

Ezért utálta meg örökre a fél ország Gyurcsány Ferencet

Következő sztori

Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert