Közélet

Újabb szegedi bölcsődét újítanak fel

Újabb szegedi bölcsődét újítanak fel

2020. április 6., hétfő
Újabb szegedi bölcsődét újítanak fel

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban számos bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. A fejlesztés a Siha közi bölcsődében folytatódik, ahol hétfőn elkezdték az intézmény korszerűsítését.

Az energetikai és családbarát fejlesztés összesen 313,8 millió forint európai uniós támogatásból és további 31 millió forint önrészből valósul meg.

Az újrókusi lakótelepen működő Siha közi bölcsőde az 1980-as években panelelemekből épült, jelenleg 96 férőhelyes. A felújítás során hőszigetelés és új vakolat kerül a külső falakra. Korszerű nyílászárókra cserélik a régi ajtókat, ablakokat. A fűtésrendszer is megújul: modernizálják az elavult hőközpontot, kicserélik a csöveket és a radiátorokat.

A lapos tető hő- és vízszigetelést kap, valamint napelemeket szerelnek rá. Az épületeken kívül és belül is korszerűsítik az elektromos hálózatot és a világítótesteket. Ezekkel a fejlesztésekkel jelentősen csökkenni fog a bölcsőde energiafelhasználása, ráadásul az energia egy része megújuló forrásból származik majd, és kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, tisztábbá, egészségesebbé válik a környezet.

A fejlesztés során korszerűsítik a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a csapadékvíz-elvezetést is. Járdákat építenek a kerítésen kívül és belül. Az akadálymentesítés részeként rámpa épül a bejárathoz, a vakok és gyengén látók számára taktilis vezetősávokat alakítanak ki, irányjelző és tájékoztató táblákat helyeznek ki Braille-betűs feliratokkal, a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket szereznek be, a parkolóban pedig kijelölt hely lesz a mozgáskorlátozottaknak.

A bölcsőde helyiségeiben felújítják a padlóburkolatokat, lefestik a falakat, kicserélik az ajtókat. Korszerűsítik a mosdókat és a vizesblokkokat, kibővítik a tornaszobát, áthelyezik a sószobát. Az udvar is megújul, és árnyékolókat szerelnek az épületek napfényes homlokzatára. 3 millió forint értékben új játékokat és bútorokat is kap az intézmény.

A bölcsőde korszerűsítését a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végzi. A felújított bölcsődét a tervek szerint jövő év elején vehetik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2017 óta öt szegedi bölcsőde – a Cső, a Dobó, az Agyagos és a Gyík utcai, valamint a szentmihályi – újult meg összesen 1 milliárd 18 millió 200 ezer forintból – ebből 826,7 millió forint származott uniós forrásból és 191,5 millió forint önkormányzati támogatásból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.