Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Vélemény

“Tud-e Botka László felelősen élni a ráruházott hatalommal, vagy csak sodródik az eseményekkel?”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Botka László intézkedései a veszélyhelyzeti hétvégéken különösen befolyásolják a mindennapokat a városban, hiszen ekkor – a kormánynak köszönhetően – hatalma és a felelőssége is lényegesen nagyobb a szokásosnál. A Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőinek sorra megvalósuló javaslatai fényében kérdés, tud-e, akar-e Botka László a ráruházott felelősséggel felelősen élni – avagy sodródik az eseményekkel, és az elmúlt két évtizedben alkalmazott stratégiát követi, miszerint a problémák végül úgyis maguktól megoldódnak.

Március 29-én átfogó önkormányzati válságkezelő javaslatcsomaggal jelentkeztek a Fidesz és a KDNP szegedi önkormányzati képviselői.

– Az ingyenes közösségi közlekedés és a szájmaszkok beszerzése a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi és szociális dolgozóknak, továbbá az ingyenes parkolás a szegedieknek mára megvalósultak, igaz felerészben nem a polgármester, hanem a kormány döntéseinek jóvoltából – mondja Német Ferenc, a Fidesz önkormányzati képviselője. A városatyához ugyanakkor naponta futnak be a panaszok újszegedi választóitól. – Nem értik, hogy ha lehetőség van rá, az önkormányzat miért nem korlátozza a zsúfolt közterületek, parkok látogathatóságát – teszi hozzá.

Lehetőség márpedig van: a húsvéti hosszú hétvégére, illetve a jelek szerint most már a többi veszélyhelyzeti hétvégére is lehetővé teszi a kormány a helyi polgármesterek számára, hogy a központi szabályozáson túl további korlátozó intézkedéseket vezessenek be. Ám kritikusai szerint Botka László ezt a lehetőséget is önnön imázsának építésére igyekezett felhasználni. Teleturnézta az országos liberális médiát azzal, hogy a húsvéti hétvégén bezáratja a nem élelmiszert áruló üzleteket, valamint a Mars téri élelmiszerpiacot. Majd önkormányzati propagandalapja azzal a felütéssel szemlézte a többi polgármester által bevezetett óvintézkedéseket, hogy ők is „követik” Botka Lászlót.

Csak a vak nem látta, hogy erről szó sincs. Ugyanis a polgármesterek szinte mindegyike a népszerű közterületi turistacélpontok, parkok, piknikező helyek láthatóságát korlátozta, és a közeli parkolók lezárásáról döntött. A részben nyitott, ellenőrizhető, a benntartózkodók számát kontrollálni tudó termelői- és élelmiszerpiacok működését engedélyezték, hiszen ezek a magyar termelők talpon maradását biztosítják és egészséges hazai termékeket árusítanak, ráadásul jelentős számú vásárlótól „tehermentesítik” a hipermarketeket, megakadályozva azt a tömeges vásárlást, amit nagyszombaton láttunk a szegedi boltokban.

Ugyanis, miközben a piaci hangszóró nagycsütörtökön egész nap, és az önkormányzati tévé esti híradója is azt mondta, a piac nagypénteken és nagyszombaton is nyitva tart, az Botka László rendkívüli döntése következtében „puccszerűen” mégis bezárt az egész hétvégére.

– Csak bízni tudunk abban, hogy ekkora hibát többször nem fog elkövetni a szegedi városvezetés – mondja Korponyai Ernő, a Fidelitas szegedi elnöke. A kormánypárti ifjúságpolitikus is tudja, hogy minden generáció – a szegedi fiatalok is – nehezen viselik a korlátozó intézkedéseket, de azt még inkább, ha nem látják annak értelmét. A jelek szerint használt a kormánypárt helyi politikusainak többszöri megszólalása a témában: erre a hétvégére már nem zár be a Mars téri piac, csak a benntartózkodók létszámát korlátozzák 500 főben.

– A kezdet kezdetén volt egy konzultáció a közgyűlési frakciók és polgármester között – folytatja Haág Zalán, a Kereszténydemokrata Néppárt közgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. – Mi azelőtt és azóta is a pártok fölött álló összefogás mellett érvelünk. De nap nap után szembesülünk a szegedi önkormányzati propagandamédia kormányt és kormánypártokat nemtelenül támadó kommunikációjával. Ez szomorúsággal tölt el, mivel itt emberéletekről, a város jövőjéről van szó. Szegediként őszintén mondom: csalódott vagyok – fogalmazott a KDNP helyi vezetője.

De vannak azért eredmények is. A Német Ferenc által már idézett javaslatok megvalósulásán túl például az idegenforgalmi adó december 31-ig történő elengedése is szerepelt a szegedi kormánypárti képviselők javaslatai között – ez a kormány döntésével meg is valósul. S a fideszes és kereszténydemokrata képviselők szorgalmazzák az építményadó és iparűzési adó mérséklését is Szeged polgármesterénél, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a korábbi sikeres vállalkozások talpon tudjanak maradni.

– Azt is kérjük, hogy a szegedi közgyűlés vonja vissza a közterület-használati díjak megemelésére vonatkozó rendeletét, és ezt a veszélyhelyzet elmúltával állítsuk vissza a 2019-es szintre, és ez a díjszabás legyen érvényben 2021-ben is, amikor az idegenforgalom újra magára találhat – mondja Haág Zalán.

A válság sújtotta ágazatokban dolgozók számára is fontos könnyítéseket javasolnak a képviselők.

– Szeretnénk, ha azok számára, akik önkormányzati lakásban élnek és a járvány idején veszítik el megélhetésüket, a veszélyhelyzet idejére elengednék a lakbért. Hasonló intézkedést látnánk szükségesnek a szociális lakbért fizetők esetében is – teszi hozzá Korponyai Ernő.

Német Ferenc emlékeztet arra a javaslatukra is, amely egy szegedi önkormányzati segélyalap létrehozására irányul.

– Botka László országos szolidaritási programot hirdetett, de Szeged polgármestereként talán inkább helyben kellene összefogni az anyagilag is segíteni képes polgárokat, vállalkozásokat.

A Fidesz és a KDNP képviselői a fentiekben vázolt problémák megoldása érdekében folyamatos konzultációt, érdemi együttműködést  szeretnének a városvezetéssel, hogy mindenben a szegediek érdekét tükröző döntések születhessenek a veszélyhelyzetben is.

Tovább olvasom

Közélet

Puzsér: Szeged a vörös rongyokba öltözött város

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kendőzetlen őszinteséggel és stílusban beszélt a manapság divatos jelenségekről, médiáról, politikáról a publicista Szegeden. Majd egy ponton jött egy kevés ki oltás Botka Lászlónak és a “vörös rongyokba öltözött városnak”.

Tovább olvasom

Politika

Bartók Csaba: Nem a duma számít, csak a teljesítmény

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint. Mi most kinyitjuk az ablakokat – mondta Bartók Csaba. Interjú!

Tovább olvasom

Közélet

Egy város tűzhalála és a tízezer bűnbak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ma van a keresztény vértanúk emléknapja.

Tovább olvasom

Aktuál