Közélet

Tisza-holtágakban is folytatódik a szúnyogirtás

Tisza-holtágakban is folytatódik a szúnyogirtás

2020. április 20., hétfő
Tisza-holtágakban is folytatódik a szúnyogirtás

Folytatódik a katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja. A szakemberek az ország több pontján is biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen - tájékoztatott a megyei igazgatóság.

Március óta zajlik a szúnyogok tenyészőhelyeinek felderítése. Entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők vizsgálják folyamatosan ezeket a területeket. Rendszeresen ellenőrzik a lárvák számát és fejlődési állapotukat. A száraz tavaszi időjárásnak köszönhetően és a folyók alacsony vízállása miatt nem alakultak ki ideiglenes tenyészőhelyek, így azokra a pontokra lehet koncentrálni, ahol a szúnyogok évről évre megjelennek. A következő napokban a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében lesznek kezelések, a gyérítéshez szükséges anyagokat légi úton juttatják ki. A Csepel-szigetnél földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt. A lárvák ellen felhasznált készítmény egy baktérium által termelt speciális fehérjét tartalmaz, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat. Azokat a területeket, ahol a szúnyogok kifejlődési helyét sűrű növényzet fedi, nem lehet megfelelő hatékonysággal repülőről permetezett folyadékkal kezelni, mert a fák lombján fennakadna a minimális mennyiségben kijuttatott szer, és nem jutna el a vízbe. Itt granulátumot alkalmaznak, amely könnyebben átjut a fák levelein és így a vízbe kerül. A granulátum a folyadékhoz hasonlóan ugyanazt a természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazza, mint a folyadék, csak a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, minden más élőlényre ártalmatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.