Egészség

Szigorított a gyártási folyamatokon a Pick Szeged Zrt.

Szigorított a gyártási folyamatokon a Pick Szeged Zrt.

2020. április 6., hétfő
Szigorított a gyártási folyamatokon a Pick Szeged Zrt.

A megye legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Pick Szeged Zrt. számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban is fennakadások nélküli lehessen a gyártás. Az elmúlt 150 évben a cég mindössze a két világháború alatt szüneteltette működését, így jelen körülmények között is elsődleges fontosságú a lakosság folyamatos ellátása - tájékoztatott a vállalat.

A munka megszervezése a szokásosnál nehezebb, hiszen a kormányrendeletek értelmében jellemzően kevesebb kollégával szükséges ellátni a feladatokat, sokan maradnak például otthon gyerekükre vigyázni. Emellett a termeléshez szükséges anyagok biztosítása is nagyobb erőfeszítést igényel, hiszen a nemzetközi közúti közlekedés lassabb, mint korábban. A penészes és penészmentes szárazáruk és az egyéb húskészítmények előállítása mindig is rendkívül szigorú élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások mentén történt, de a dolgozók és vásárlók biztonságának garantálása és védelme érdekében most tovább szigorodtak a szabályok. – A koronavírus-járványra való tekintettel nagyon sok higiéniai szigorítást és extra intézkedést vezettünk be, amelyek közül a legfontosabbak: a virucid hatású kézmosó- és kézfertőtlenítőszerek már nem csak az üzembe való belépéskor, hanem munka közben is rendelkezésre állnak, fertőtleníthetik gumikesztyűs kezüket a kollégák. Ezen szereket elérhetővé tettük a szellemi munkavállalókat érintő irodai mosdókban is, valamint az irodák kilincseit óránként fertőtlenítjük. A telephelyi beléptetésnél hőmérők és/vagy hőkamerák biztosítják, hogy lázas munkavállalók ne léphessenek be a gyár területére. A telephelyeinkre érkező szállítójárművek sofőrjeire a legszigorúbb higiéniai előírások vonatkoznak: egyszer használatos szájmaszkot és gumikesztyűt kell viselniük, kezeiket és eszközeiket (például írószer) fertőtleníteniük kell, és a járműből való kiszállásukat korlátoztuk. Megváltoztattuk az étkezési rendet is annak érdekében, hogy az egyes üzemrészek ne érintkezhessenek egymással, csökkentve a kockázatát egy lehetséges fertőzés átadásának, valamint az étkező felületek fertőtlenítésre kerülnek az egyes étkezések között – mondta el Heltai Lajos, a Pick Szeged Zrt. termelési igazgató helyettese.

Az élelmiszerbiztonsági és a humán higiénés szabályok betartása mellett a cég vezetősége számára kiemelten fontos, hogy a munkavállalókat a lehető legnagyobb mértékben segítse. Ennek érdekében, a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben minden kollégát elláttak védőeszközökkel az üzem területén és szájmaszkokkal a napi bevásárláshoz, teendőkhöz.

Akik olyan területen dolgoznak, ahol megoldható a home office, otthonról végzik a munkájukat. Ehhez a cég biztosítja a szükséges mobil- és számítástechnikai eszközöket, valamint jelentős informatikai fejlesztéseket is végrehajtottak. Azon munkakörökben dolgozók, ahol a távmunka nem kivitelezhető, költségtérítés mellett tudják használni saját gépjárműveiket a munkába járáshoz, így a közösségi közlekedést nem kell igénybe venniük. Az üzemben dolgozó fizikai dolgozók feszített tempójú munkáját és elhivatottságát a válsághelyzet idején bónusszal honorálja a cég. Emellett módosult a munkaidőkeret szabályozása is, amellyel elkerülhető, hogy a munkavállalóknak esetleg fizetés nélküli szabadságot kelljen kérniük. Ezáltal megmarad a munkaviszony és a bérek kiszámíthatósága. – A rendkívüli körülmények mindannyiunk számára okoznak nehézségeket, de kollégáink ebben a helyzetben is elkötelezetten, nagy erőfeszítéssel, kötelességtudóan végzik munkájukat. Köszönettel tartozunk nekik és büszkék vagyunk rájuk, hiszen csak velük együtt lehetséges a magyar fogyasztók folyamatos ellátása. Hasonló odaadást tapasztalunk a munkánkat segítő partnereink és beszállítóink részéről is. Ez az összetartás segít átvészelnünk ezt a nehéz időszakot – tette hozzá Sutka László, a Pick Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.