Közélet

Szegedi közreműködéssel fejlesztik a tömeg-lélegeztetőgépet

Szegedi közreműködéssel fejlesztik a tömeg-lélegeztetőgépet

2020. április 3., péntek
Szegedi közreműködéssel fejlesztik a tömeg-lélegeztetőgépet

Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói a koronavírus elleni védekezéshez.

Az Óbudai Egyetem (OE) Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete, illeszkedve az egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához. Az egyetem kutatói megfeszített tempóbandolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is. Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik. A kutatók a járvány rohamos terjedése miatt versenyt futnak az idővel. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják. Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár videokonferencia keretében egyeztetett a kutatócsoport tagjaival április 1-jén a fejlesztés részleteiről.

Azonnal cselekedtek

Az Óbudai Egyetemen született az ötlet. Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Karhabilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője 2020 márciusának első napjaiban (még a világjárvánnyá nyilvánítás előtt) egy olyan lélegeztető-berendezést álmodott meg, amelynek egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép, azaz egy berendezéssel több pácienst lehet egyszerre lélegeztetni, így több beteg ember életétlehet megmenteni. A koncepció illeszkedik az egyetem rektora, Prof.Dr. Kovács Levente által meghirdetett kiberorvosi kutatás-fejlesztésiirányhoz, amelynek keretében az egyetemen az elmúlt időben több orvosinformatikai kezdeményezés indult el. A koronavírus elleniküzdelemben az Óbudai Egyetem alapkutatási szinten részt vesz ajárvány matematikai modellezésével foglalkozó országos epidemiológiai munkacsoportban, míg alkalmazott kutatások szintjén a jelenlegiinnovatív elképzelésben.

A Szegedi Tudományegyetem is segít

Március 16-án a maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport tagjaimegépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették.Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Időközben napról napra több egyetem hallgatója, többek közt a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem kutatója csatlakozott a projekthez. Március 20-án megépült a következőverzió, amelynek gépházában már igazi motor működött. Egyúttalszenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SEAneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai isbekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-éneljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciensek lélegeztetéséhez fejlesztett szabályzók is.

A projektről itt olvashatnak bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.